2,7 δισ. χρέος ιδιωτών θα ρυθμιστεί μέσα στο φθινόπωρο

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 11:27
UPD:11:34
Shutterstock

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

To ιδιωτικό χρέος αποτελεί ένα από τα  μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης το ποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κάθε περίπτωση. Σε ένα σφιχτό και λειτουργικό πλαίσιο το οποίο θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ιδιωτικό χρέος θέλει να καταλήξει η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους που εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Η  νέα κρίση που απειλεί να διογκώσει το ιδιωτικό χρέος κάνει ακόμη πιο αναγκαία την λειτουργικότητα του πτωχευτικού κώδικα ώστε να μην προσαυξάνονται τα ιδιωτικά χρέη χωρίς ουσιαστική αντιμετώπιση. Χρέος 2,7 δισ. ευρώ θα ρυθμιστεί ως το τέλος του φθινοπώρου ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της άδειας του φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των ευαλώτων.

Ο φορέας

 Όχι πέραν της 30ης Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι που είναι αρκετοί, κυρίως consortium θα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τον Φορέα Απόκτησης και Επανεκμίσθωσης Ακινήτων  που έρχεται να συμπληρώσει τον πτωχευτικό κώδικα.

Η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 19 Ιουλίου ωστόσο δεν αποκλείεται μια ολιγοήμερη παράταση καθώς το  project είναι μεγάλο και οι λεπτομέρειες που πρέπει να καλυφθούν πολλές. Στη συνέχεια το υπουργείο με βάση τα δεδομένα του ενδιαφέροντος που θα έχει στη διάθεσή του θα προχωρήσει σε μια διαδικασία ενίσχυσης της αποδοτικότητας του φορέα ώστε το έργο να γίνει όσο πιο ελκυστικό γίνεται για τους ενδιαφερόμενους ενώ συγχρόνως θα αποσαφηνιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας.

Τα consortium που ενδιαφέρονται απαρτίζονται από funds κατασκευαστικές, μεγάλους μεσίτες ακινήτων μεσολαβητές, εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων κ.λπ.

Εν συνεχεία ακολουθεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας το οποίο κινείται σε ένα άλλο επίπεδο. Αφορά α. τον ανταγωνιστικό διάλογο μεταξύ υπουργείου και ενδιαφερομένων και την πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών η οποία θα καταλήξει τελικώς στη σύναψη σύμβασης παραχώρησης.

Μέσα από το φορέα θα απομονωθεί το πραγματικά ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας και δεν θα χρειάζονται μέτρα κάθε φορά διαφορετικά για την προστασία τους.

Αναπτύσσει ταχύτητα ο εξωδικαστικός

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως κινητοποιήθηκαν οι διαδικασίες σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος παρέμενε βαλτωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα μιας και για να προχωρήσει ήταν ένα αποτέλεσμα πολυμερούς διαπραγμάτευσης πολύ συχνά ατελέσφορης.

Ειδική  Ομάδα Εργασίας στην οποία μετέχουν όλοι εμπλεκόμενοι και η οποία  συστάθηκε με πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Μαριαλένα Αθανασοπούλου αντιμετώπισε  τα προβλήματα όπως αυτά αναπτύχθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα και οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Μέσα σε διάστημα 50 περίπου ημερών. μέσω εξωδικαστικού ρυθμίστηκαν οφειλές συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ που αφορούσαν 400 ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Ηδη χρέη ύψους 2,7 δις. ευρώ βρίσκονται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές τράπεζες και servicers, δημόσιο και τρίτους στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.  

Μέχρι το Σεπτέμβριο η εκτίμηση είναι πως οι πιστωτές θα έχουν υποβάλει τις προστάσεις τους προς τους οφειλέτες για χρέη που θα υπερβαίνουν το 1 δις. ευρώ  ενώ ακόμη 1,7 δις. ευρώ θα έχει ρυθμιστεί και θα έχει απελευθερώσει από τα χρέη του περίπου 5500 ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Ολο το παραπάνω δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες να επανέλθουν στην πραγματική οικονομία και στις τράπεζες να μπορέσουν να ενισχύσουν την πιστωτική τους επέκταση που είναι και το τελικό ζητούμενο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα