Η Ευρώπη, ο καλύτερος πελάτης των ΗΠΑ στις εισαγωγές αργού

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 11:40
UPD:11:58
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Η Ευρώπη επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πλέον είναι ο καλύτερος πελάτης των ΗΠΑ στις εισαγωγές αργού για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, ξεπερνώντας μάλιστα και την Κίνα.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Ευρώπη πήρε κατά μέσο όρο περίπου 213,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού, ενώ η Ασία έλαβε 191,1 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που οι όγκοι της Ασίας έπεσαν πίσω από την Ευρώπη για το ίδιο πεντάμηνο ήταν το 2016, όταν οι ΗΠΑ ανέτρεψαν την απαγόρευση εξαγωγών αργού, σύμφωνα με στοιχεία.

Αυτή η αλλαγή στις ροές πετρελαίου υπογραμμίζει πόσο σημαντικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναπροσανατολίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Σε μια προσπάθεια να διακόψουν τη χρηματοδότηση στον πρόεδρο Πούτιν, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο. Ως αποτέλεσμα, περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν στραφεί στις ΗΠΑ για εισαγωγές πετρελαίου, ενώ η Ρωσία προσφέρει το αργό της σε μεγάλες εκπτώσεις σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες δεν έχουν επιβάλει καμία απαγόρευση.

Αλλά, η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ αυξάνεται αλλά όχι αρκετά γρήγορα για να καλύψει τις ανάγκες τόσο της Ασίας όσο και της Ευρώπης. Επιπλέον, η Μέση Ανατολή φαίνεται να είναι περιορισμένη στο πόσο περισσότερα μπορεί να στείλει στην Ευρώπη.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί της περιοχής, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ήδη αγωνίζονται να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την παραγωγή του ΟΠΕΚ+ στη συμφωνία του ΟΠΕΚ+. Άλλοι προμηθευτές, όπως η Λιβύη, αντιμετωπίζουν πολιτικές αναταραχές που έχουν περιορίσει τις εξαγωγές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα