Γιατί οι επενδυτές αποφεύγουν τα 20ετή ομόλογα

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 11:08
UPD:11:32
Shutterstock

Η ασθενής ζήτηση για τα 20ετή ομόλογα προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, αν και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επανέφερε το 20ετές ομόλογο το 2020.

Η επανεισαγωγή του ήταν τόσο αδύναμη που η τιμή του δεν συγχρονίζεται με την υπόλοιπη αγορά. Οι διακυμάνσεις των τιμών και η έλλειψη ρευστότητας το έχουν κάνει ακόμη λιγότερο δημοφιλές στους συντηρητικούς επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία που θα ήταν συνήθως οι αγοραστές του.

«Το κομμάτι της αγοράς που αφορά τα 20ετή ομόλογα είναι απλώς νεκρό», δήλωσε ο Edward Al-Hussainy, ανώτερος αναλυτής επιτοκίων στην Columbia Threadneedle.

Οι δυσκολίες στη συγκέντρωση της ζήτησης των επενδυτών για ομόλογα 20 ετών θα μπορούσαν τελικά να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη μιας αγοράς που λειτουργούν ως το θεμέλιο της παγκόσμιας χρηματοδότησης, δήλωσε ο Mark Cabana, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στην Bank of America.

Ως αποτέλεσμα του χαμηλού ενδιαφέροντος, το 20ετές ξεχωρίζει ως το φθηνότερο συμβατικό ομόλογο στην αγορά του Δημοσίου. Η χαμηλή τιμή σημαίνει ότι οι αποδόσεις των 20ετών ομολόγων είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες 30ετείς, σε 3,37% και 3,1%, αντίστοιχα. Τυπικά, τα ομόλογα με τόσο μεταγενέστερη ημερομηνία παρέχουν υψηλότερες αποδόσεις για να ληφθούν υπόψη οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη διατήρηση χρέους που λήγει περαιτέρω στο μέλλον.

Ο Cabana είπε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις που απαιτούνται για να πειστούν οι επενδυτές να διατηρούν 20ετή ομόλογα κοστίζουν τελικά τους φορολογούμενους, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης. «Σταμάτησαν τα 20ετή μια φορά στο παρελθόν», είπε. «Και γιατί το διέκοψαν στο παρελθόν; Γιατί θεώρησαν ότι δεν συμφέρει τον φορολογούμενο. Δεν επέτυχε το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίων για τον φορολογούμενο και αυτό το επιχείρημα μπορεί εύκολα να προβληθεί σήμερα». Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων 20 και 30 ετών διευρύνθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε απότομη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Όταν το Υπουργείο Οικονομικών επανέφερε το ομόλογο το 2020, η πρώτη δημοπρασία ήταν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διπλάσιο από ό,τι είχε προταθεί από την ομάδα εκπροσώπων του κλάδου —τη Συμβουλευτική Επιτροπή Δανεισμού του Δημοσίου— που συμβουλεύει το Υπουργείο Οικονομικών για την αναχρηματοδότηση.

Καθώς οι δημοσιονομικές δαπάνες έχουν επιβραδυνθεί λόγω και της πανδημίας, το Υπουργείο Οικονομικών μείωσε το μέγεθος των 20ετών δημοπρασιών του, παράλληλα με μειώσεις σε ομόλογα άλλης διάρκειας.

Το 20ετές αναμένεται να παραμείνει εκτός μόδας όχι μόνο λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς, αλλά και λόγω της αύξησης της αστάθειας στην αγορά του Δημοσίου, καθώς τα ομόλογα πλήττονται από τους φόβους ύφεσης και τις μεταβαλλόμενες προοπτικές της Fed.

Το 20ετές συνήθως υπομένει μεγάλες διακυμάνσεις τιμών όταν οι αγορές γίνονται ασταθείς επειδή η υποτονική ζήτηση καθιστά δυσκολότερες τις συναλλαγές. Η χαμηλή τιμή, η αστάθεια και η έλλειψη ρευστότητας έχουν φέρει σε μια νέα συγκομιδή επενδυτών, όπως διαφόρων hedge funds,

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα