Χρηματιστήρια: Νευρικότητα με το βλέμμα στην ενεργειακή επάρκεια και τον πληθωρισμό

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 11:56
UPD:13:49
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Αβεβαιότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει οριακές μεταβολές στις 803 μονάδες, με χαμηλό τζίρο στα στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την ενεργειακή κρίση μετά και το κλείσιμο του Nord Stream 1 για λόγους συντήρησης, καθώς η Δύση φοβάται ότι η Ρωσία θα κλείσει τελείως την στρόφιγγα του φυσικού αερίου, ως μοχλό πίεσης για την άρση των κυρώσεων.

Στο ταμπλό, η ΔΕΗ ενισχύεται 2,16%. Πειραιώς, Coca Cola και ΟΠΑΠ ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια κέρδη για Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα. Με ήπιες απώλειες κινούνται Λάμδα, Ελλάκτωρ και Σαράντης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να μειώσει σήμερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το 2022 και το 2023,  καθώς φαίνεται ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, μεταδίδει το πρακτορείο  Bloomberg, επικαλούμενο προσχέδιο απόφασης της Κομισιόν. Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει εφέτος στο 7,6% , πολύ πάνω από την εκτίμηση του 6,1% που δημοσιεύθηκε τον Μάιο. Η Κομισιόν αναμένει επίσης ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 4% το επόμενο έτος, έναντι εκτίμησης 2,7% τον Μάιο.

Πιέσεις ασκούνται στους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες, μετά και τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX υποχωρεί 1%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 0,7%, ενώ ο CAC του Παρισιού χάνει 1,18%.

Ο FTSE MIB του Μιλάνου χάνει 2%, επηρεαζόμενος αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, με την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι να βρίσκεται από κατάρρευση.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα και πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ανήλθε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ, φτάνοντας στο 9,1% τον Ιούνιο, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν 41 χρόνια, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας..

Αυτό σηματοδότησε άλλον έναν μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό πληθωρισμού που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 1981. Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο αποκαλούμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,9%, σε σύγκριση με την εκτίμηση 5,7%.

Η ανάγνωση θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση αυτού του μήνα. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 1,5%-1,75% στην πιο επιθετική άνοδο από το 1994.

Ωστόσο, πλέον γίνεται ξεκάθαρα λόγος για αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, αφού η νέα έκθεση για τον πληθωρισμό ασκεί νέες πιέσεις στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να δράσει πιθανώς πιο επιθετικά.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα