ΕΤΕπ: Δέσμευση για στήριξη της πραγματικής οικονομίας της Ελλάδας

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 17:04

Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να στηρίξει την πραγματική οικονομία της Ελλάδας μέσω της διεύρυνσης της συνεργασίας της με τις εμπορικές τράπεζες και την παροχή δανείων με χαμηλότερο κόστος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πλούταρχος Σακελλάρης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της τράπεζας στην Αθήνα, γνωστοποίησε ακόμη πως η δραστηριότητα της ΕΤΕπ θα περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις για μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και άλλους τύπους συμπράξεων παραχώρησης. «Για να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της ΕΤΕπ συμπληρώνουμε τη σειρά εργαλείων μας με ακόμη περισσότερα μέσα επιμερισμού κινδύνων και άλλα χρηματοδοτικά προϊόντα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνεργασία με τις εμπορικές τράπεζες για τη χορήγηση δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε ότι στόχος είναι να διπλασιαστεί τόσο αριθμός των τραπεζών που συνεργάζονται με την ΕΤΕπ (σήμερα ανέρχονται σε τέσσερεις: Εurobank, Πειραιώς, Εμπορική και Παγκρήτια) όσο και τα διαθέσιμα κεφάλαια που ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ (στόχος τα 1,2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο). Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο αυτό η ΕΤΕπ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με έξι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του τμήματος Χρηματοδοτήσεων ΕΤΕπ στην Ελλάδα Θεμιστοκλής Κουβαράκης εκτίμησε ότι από έργα ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 5,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα η ΕΤΕπ θα μπορούσε να συμμετέχει σε επιλέξιμα έργα 4,5 δισ. ευρώ (σε αριθμό τα επιλέξιμα έργα ΣΔΙΤ για χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ θα μπορούσαν να φθάσουν και τα 40 περίπου). Οι τομείς που ενδιαφέρουν την ΕΤΕπ όσον αφορά τα ΣΔΙΤ είναι κυρίως της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος και λιμενικών υποδομών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα