Αναλογίες με τη Μεγάλη Υφεση «βλέπει» ο επικεφαλής της Merill Lynch

Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008 18:08
UPD:18:27

Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε επιβράδυνση «επικών διαστάσεων», αντίστοιχη με τη Μεγάλη Ύφεση, προειδοποιεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Merrill Lynch, Τζον Θέιν.

Στην ομιλία του στη διάρκεια της ετήσιας σύσκεψης τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας, ο κ. Θέιν δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» σχετικά με το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα, ωστόσο, δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και των παγκόσμιων αγορών.

Ο κ. Θέιν τόνισε επίσης ότι τα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τις ΗΠΑ, όπου οι τιμές κατοικιών και η αξία των υπόλοιπων στοιχείων ενεργητικού υποχωρούν συνεχώς, θα πυροδοτήσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός» δηλώνει αναφερόμενος στη δημοφιλή θεωρία του «decoupling», σύμφωνα με την οποία οι αναδυόμενες αγορές θα διατηρήσουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βυθίζονται σε ύφεση. «Οι αγορές μετοχών είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Κάθε οικονομία μεμονωμένα μπορεί να επηρεαστεί περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με την εξάρτησή της από το διεθνές εμπόριο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα