Κύμα ρευστοποιήσεων στα ασιατικά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 09:18
UPD:14:42

Βουτιά 5,3% σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο κλείνοντας στις 8.238,64 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 29 Οκτωβρίου. Ο παραπάνω δείκτης έκλεισε με απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο Topix διαμορφώθηκε στις 837,53 μονάδες μειωμένος κατά 4,3%.

Αφορμές για νέες ρευστοποιήσεις έδωσαν η σημαντική χθεσινή υποχώρηση της Wall Street, οι προειδοποιήσεις αμερικανικών εταιρειών για την κερδοφορία τους και η ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου, που επηρεάζει αρνητικά τις εξαγωγικές εταιρείες.

REUTERS
Κύμα ρευστοποιήσεων στα ασιατικά χρηματιστήρια

Κύμα ρευστοποιήσεων στα ασιατικά χρηματιστήρια

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα σχετικά με το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για τη στήριξη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/11/13/1590758.htm .

Οι μετοχές των εταιρειών Sony και Canon υποχώρησαν κατά 8,7% και 6,3% αντιστοίχως. Η μετοχή της Panasonic σημείωσε πτώση κατά 7,4%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των υαλουργιών Nippon Sheet Glass και Asahi Glass, μετά τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει σε αυτές και άλλες εταιρείες του κλάδου πρόστιμο – ρεκόρ, ύψους άνω των 1,3 δισ. ευρώ, για σύσταση καρτέλ.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας Mizuho Financial Group, η οποία ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, έως και 3,2 δισ. δολάρια.

«Σε διάφορους κλάδους, οι προοπτικές για την εταιρική κερδοφορία για το τρέχον επιχειρησιακό έτος και το επόμενο είναι δυσοίωνες», σημειώνει, μεταξύ άλλων, αναλυτής της STB Asset Management.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 5,15% στις 13.221,35 μονάδες, διευρύνοντας την πτώση των προηγούμενων δύο ημερών.

Το δολάριο διαπραγματευόταν γύρω στα 95,60 γιεν, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και τα 95,00 γιεν.

Την ίδια ώρα οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Κουβέιτ -το δεύτερο μεγαλύτερο στον αραβικό κόσμο με όρους κεφαλαιοποίησης- διεκόπησαν σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πτώση του δείκτη του και οι μεγάλες απώλειες των επενδυτών. Τη διακοπή των συναλλαγών αποφάσισε δικαστήριο του Εμιράτου σήμερα το πρωί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα