Αυστηρές συστάσεις Γ. Προβόπουλου στις τράπεζες

Παρότρυνση για συμμετοχή στο σχέδιο
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2008 15:58
UPD:16:11

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γεώργιος Προβόπουλος.

Οι εγχώριες τράπεζες είναι καθόλα υγιείς και ισχυρές. Η επί μακρόν όμως παρατεινόμενη αποσταθεροποίηση των διεθνών χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών οδηγεί σταδιακά σε συνθήκες πιστωτικής στενότητας με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γεώργιος Προβόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Επειδή οι αγορές εξακολουθούν να μη λειτουργούν ομαλά, ο κ. Προβόπουλος παρότρυνε τις τράπεζες να κάνουν χρήση των μέτρων του κυβερνητικού σχεδίου, «ώστε να αποτραπεί η δημιουργία συνθηκών ασφυκτικής πιστωτικής στενότητας στην ελληνική οικονομία, γεγονός που θα δυσχέραινε τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες και τα νοικοκυριά και τελικώς ολόκληρη την οικονομία».

Στη συνέχεια, ο κ. Προβόπουλος έκανε αυστηρές συστάσεις σε εκείνες τις τράπεζες που προχωρούν σε αδιαφανείς και αδικαιολόγητες αναπροσαρμογές επιτοκίων και δημιουργούν, εύλογα, ένα κλίμα δυσπιστίας προς το σύνολο των τραπεζών, σε μία μάλιστα εποχή που η κοινωνική αποδοχή του ρόλου τους είναι κρίσιμη και αναγκαία για την άμβλυνση των συνεπειών από την διεθνή κρίση.

Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ κάλεσε τις τράπεζες να επιδεικνύουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ευαισθησίας και να προχωρούν, σε εξατομικευμένη βάση, στις ενδεικνυόμενες διευκολύνσεις, στις περιπτώσεις εκείνες που συγκεκριμένοι δανειολήπτες, νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του έναντι προτάσεων που έχουν ακουστεί για μια γενικευμένη αναβολή στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δανειοληπτών προς τις τράπεζες.

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι μια τέτοια χαλάρωση των εποπτικών κριτηρίων θα ήταν επικίνδυνη για τη χώρα και τον τραπεζικό της τομέα και θα οδηγούσε σε μεγάλες αρρυθμίες και προβλήματα, χωρίς μάλιστα να προστατεύονται οι πραγματικά έχοντες ανάγκη δανειολήπτες. Ειδικότερα, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα γινόταν εφεξής δυσκολότερη και επαχθέστερη, ενώ το πάγωμα των ανεξόφλητων υπολοίπων θα παρεμπόδιζε τη ροή νέων κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που θα τα είχαν ανάγκη.

Σε σχέση με την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα επωμισθεί την ευθύνη της τεχνικής διεκπεραίωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΤτΕ, έχει ήδη ετοιμάσει τις Υπηρεσίες της, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το έργο αυτό, αν και εξαιρετικά περίπλοκο από τεχνική άποψη, έχει κομβική σημασία για την ταχεία και ομαλή υλοποίηση του σχεδίου, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε με τα μέλη του δ.σ. της ΕΕΤ, ο διοικητής της ΤτΕ παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παράσχει την απαιτούμενη ρευστότητα προς τις τράπεζες ενόψει της συνεχιζόμενης αρρυθμίας της διατραπεζικής αγοράς και των λοιπών κεφαλαιαγορών.

Αύριο Παρασκευή, στις 13:30, ο κ. Προβόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα