Ο διοικητής της Federal Reserve δήλωσε σήμερα ότι διαφαίνονται κάποια σημάδια βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά πιστώσεων αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως αποκαλύπτουν και οι τελευταίες εκθέσεις για την μεταβλητότητα των αγορών και τις οικονομικές συνθήκες.
Στην ομιλία του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, ο Μπερνάκι σχολίασε θετικά τις στενές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του ιδίου και του Ευρωπαίου ομολόγου του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, καθώς και άλλων διοικητών κεντρικών τραπεζών.
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν τη στενή τους συνεργασία και θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν.
«Aδικαιολόγητος ο εφησυχασμός της ΕΚΤ»
Εν τω μεταξύ, επικρίσεις δέχονται οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη. Από τον Ιούλιο προειδοποιούσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Unicredit ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση, τη στιγμή μάλιστα που η ΕΚΤ εφάρμοζε αντιπληθωριστική πολιτική αυξάνοντας τα επιτόκια στο 4,25%, τα υψηλότερα δηλαδή επίπεδα της επταετίας.
«Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκιο ότι ήταν αδικαιολόγητος ο εφησυχασμός [στην Ευρώπη], γεγονός που υποδηλώνει ότι κάθε άλλο παρά σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιοι της άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Ανουνζιάτα.
Αν και η ΕΚΤ επιμένει στη θέση της ότι η ευρωζώνη δεν πλήττεται από «πιστωτική συρρίκνωση», εμπιστευτικές πηγές δηλώνουν ότι ίσως αναγκαστεί να αναδιπλωθεί. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο κλονισμός της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο έχει οδηγήσει τις εταιρείες σε «ψαλίδισμα» των επενδυτικών τους προγραμμάτων και σε περικοπή θέσεων εργασίας.
Εν τω μεταξύ, νέα μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα αναμένεται από τους ειδικούς το Δεκέμβριο και περαιτέρω μειώσεις το 2009. Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε φέτος η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, η οποία είχε κορυφωθεί το 2006, εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου και της ενδυνάμωσης του ευρώ, ενώ το τελικό χτύπημα έδωσε η χρηματοπιστωτική κρίση που οδήγησε σε άμεση επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης.
Τα παράγωγα στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου
Στη λήψη μέτρων προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση Μπους προκειμένου να ενισχυθεί η εποπτεία των παράγωγων προϊόντων από το κράτος και να κλείσουν οι «τρύπες» του νόμου που επέτρεπαν στα σύνθετα αυτά προϊόντα να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.
Σε ανακοίνωσή της, η Ομάδα Εργασίας επί Χρηματοοικονομικών Αγορών του προέδρου στις ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι βραχυπρόθεσμη προτεραιότητά της να επιβλέψει την επιτυχημένη εφαρμογή των υπηρεσιών του κεντρικού αντισυμβαλλόμενου σχετικά με τις συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου μη πληρωμής (credit default swaps).
Στόχους καθολικής εφαρμογής έθεσαν επίσης τα κορυφαία στελέχη με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές των εν λόγω συμφωνιών και άλλων παράγωγων εργαλείων. Την Ομάδα Εργασίας απαρτίζουν ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών, της Federal Reserve, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα.
Eπιστολή ΔΝΤ στους κεντρικούς τραπεζίτες της G20
Οι υπηρεσίες αυτές υπέγραψαν μνημόνιο αναγνώρισης της αναγκαιότητας κάλυψης των κενών της νομοθεσίας σχετικά με την εποπτεία τω σύνθετων προϊόντων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης κατάρρευσης στη χρηματοπιστωτική αγορά.
Kαλύτερη συνεργασία ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Φόρουμ για την Οικονομική Σταθερότητα από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών της G20.
Στη σχετική αποστολή τονίζεται ότι στο μέλλον οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών πρέπει να συνεργάζονται καλύτερα ώστε ο κώδωνας του συναγερμού, να ηχεί πολύ πριν να ξεσπάσει μία εκτεταμένη οικονομική κρίση.
«Εμείς, από την πλευρά μας, θα ασκηθούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, αμφότεροι», υπογραμμίζεται στην επιστολή του ΔΝΤ και του Φόρουμ για την Οικονομική Σταθερότητα.
Πηγές: Reuters, Financial Times