Τα παράγωγα στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008 17:05

Στη λήψη μέτρων προχώρησε σήμερα η κυβέρνηση Μπους προκειμένου να ενισχυθεί η εποπτεία των παράγωγων προϊόντων από το κράτος και να κλείσουν οι «τρύπες» του νόμου που επέτρεπαν στα σύνθετα αυτά προϊόντα να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομάδα Εργασίας επί Χρηματοοικονομικών Αγορών του προέδρου στις ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι βραχυπρόθεσμη προτεραιότητά της να επιβλέψει την επιτυχημένη εφαρμογή των υπηρεσιών του κεντρικού αντισυμβαλλόμενου σχετικά με τις συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου μη πληρωμής (credit default swaps).

Στόχους καθολικής εφαρμογής έθεσαν επίσης τα κορυφαία στελέχη με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας στις αγορές των εν λόγω συμφωνιών και άλλων παράγωγων εργαλείων. Την Ομάδα Εργασίας απαρτίζουν ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών, της Federal Reserve, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα.

Οι υπηρεσίες αυτές υπέγραψαν μνημόνιο αναγνώρισης της αναγκαιότητας κάλυψης των κενών της νομοθεσίας σχετικά με την εποπτεία τω σύνθετων προϊόντων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης κατάρρευσης στη χρηματοπιστωτική αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα