Πέφτουν ελαφρώς οι τιμές των ακινήτων στην Αττική

Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008 11:35

Ελαφρώς πτωτικές τάσεις χαρακτήρισαν την πορεία των τιμών πώλησης των κατοικιών στην Αττική κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2008, όπως προκύπτει από τα στοιχεία συνολικά 1320 αγοραπωλησιών κατοικιών που έγιναν το διάστημα αυτό μέσω του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων της Aspis Real Estate στην Αττική.

Στην πλειονότητα των περιοχών οι τιμές εμφανίζουν οριακή πτώση σε σχέση με τη μέση τιμή πώλησης που είχε διαμορφωθεί για αντίστοιχα ακίνητα των περιοχών αυτών με βάση τις συναλλαγές του 2007.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Aspis Real Estate κ. Μιλτιάδη Επιθυμιάδη, «η κατάσταση στην αγορά κατοικίας κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2008 εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης σε ρυθμούς ανάλογους με αυτούς που παρατηρήσαμε και σε προηγούμενες σχετικές μας έρευνες.

Οι αγοραστές παραμένουν επιφυλακτικοί, χωρίς πάντως να καταγράφεται προς το παρόν σημαντική μεταβολή στις πραγματικές μέσες τιμές πώλησης. Εκτιμώ ότι η ζήτηση έχει επηρεαστεί λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών, ωστόσο είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι δεν υπάρχει ζήτηση και πολύ περισσότερο ότι η αγορά έχει «παγώσει».

Είναι προφανές ότι υπάρχει σημαντικό απόθεμα διαθέσιμων κατοικιών, το οποίο, όμως, σταδιακά απορροφάται, ενώ οι εργολάβοι οικοδομών έχουν διατηρήσει τα τελευταία χρόνια επιφυλακτική στάση αποφεύγοντας νέες αναπτύξεις, όπως φαίνεται και από την σημαντική υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι ο κατασκευαστικός κλάδος επιχειρεί κινήσεις αναθέρμανσης της αγοράς».

Όσον αφορά το μέλλον ο κ. Επιθυμιάδης εκτιμά ότι «αν η ζήτηση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και συνεχιστεί η διαφαινόμενη τακτική των οικοδομικών επιχειρήσεων για περιορισμένες νέες αναπτύξεις, τότε δεν θα υπάρξουν αξιοσημείωτες μεταβολές στην αγορά».

Τ. ΗΓ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα