Σε ύφεση η ιαπωνική οικονομία

Για πρώτη φορά από το 2001
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 05:53
UPD:09:48

Στην πρώτη της ύφεση από το 2001 εισήλθε η οικονομία της Ιαπωνίας, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, καθώς συρρικνώθηκε απρόσμενα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου λόγω της μείωσης των εταιρικών δαπανών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, το ιαπωνικό ΑΕΠ υποχώρησε ετησίως κατά 0,4% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,1%, μετά την συρρίκνωσή της κατά 3,7% την προηγούμενη περίοδο.

Η επιβράδυνση του περασμένου μήνα ανάγκασε τον πρωθυπουργό Τάρο Ασο να προτείνει οικονομικό πακέτο στήριξης καθώς φαίνεται ότι η ζήτηση για εξαγωγές μειώνεται και οι εταιρείες μειώνουν επενδύσεις και προσωπικό.

Η Toyota Motor και η Canon αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους τον μήνα πέρασε καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ ξοδεύουν λιγότερα και η άνοδος του γιέν έναντι του δολαρίου περιορίζει την αξία των πωλήσεων στο εξωτερικό.

Το γιέν υποχώρησε στα 97,04 ανά δολάριο στις 11 π.μ. στο Τόκιο από 96,09 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει ισχυροποιηθεί 9,4% από τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1,2% μετά από απώλειες που σημείωνε νωρίτερα. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε μισή μονάδα βάσης στο 1,495%.

REUTERS

Σε τριμηνιαία βάση, η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε 0,1%, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο έναντι μείωσης 2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα