Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 05:43

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά την διολίσθηση της Ιαπωνίας και του Χονγκ Κονγκ σε ύφεση και την καθυστέρηση της Ομάδας των 20 να συμφωνήσει σε συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης.

Οι μετοχές της Sumitomo Mitsui Financial Group Inc., της τρίτης μεγαλύτερης ιαπωνικής τράπεζας, σημείωσαν απώλειες 4,1%, μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας 0,4% το τρίτο τρίμηνο. Οι μετοχές της Posco – η οποία πραγματοποιεί το 70% των πωλήσεών της στη Ν. Κορέα – υποχώρησαν 4,6%, μετά το δημοσίευμα στην Yonhap News ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενδέχεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της χώρας το 2009. Οι μετοχές της James Hardie Industries NV, της μεγαλύτερης πωλήτριας κατοικιών στις ΗΠΑ, υποχώρησαν 6,3% στο Σύδνεϋ μετά τη μείωση των κερδών της 26% εν μέσω της χειρότερης κρίσης της αγοράς κατοικιών από τη Μεγάλη Υφεση.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε απώλειες 1,4% φθάνοντας στις 81,95 μονάδες στις 10:34 π.μ. στο Τόκιο και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 29 Οκτωβρίου. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 1%, στις 8.374,78 μονάδες και πτωτικά κινήθηκαν όλοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της περιφέρειας.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 2,4% μετά την ανακοίνωση της Babcock & Brown Ltd., οι μετοχές της οποίας έχουν υποχωρήσει 98% φέτος, ότι ενδέχεται να χάσει 51 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε venture με την GPT Group. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο και μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαιοειδών στην Αυστραλία, υποχώρησαν 3,6% μετά την πτώση του αργού έως 2,5% στα 55,60 δολ. το βαρέλι.

Η οικονομία της Ιαπωνίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο, εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2001 καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τις δαπάνες τους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας. Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ συρρικνώθηκε 0,5% το τρίτο τρίμηνο έναντι του δευτέρου καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν, όπως ανακοίνωσε στις 14 Νοεμβρίου η κυβέρνησή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα