ΕΣΑ: Προτάσεις για τη στήριξη των ΜμΕ

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2008 22:16

Δέσμη μέτρων για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας.

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανακοίνωση, μεταφέρει την αγωνία χιλιάδων ήδη επιβαρημένων επιχειρήσεων της Αθήνας.

Τα μέτρα στοχεύουν στην ελάφρυνση από το τραπεζικό κόστος, στην εξασφάλιση ρευστότητας, στη στήριξη της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, για την στήριξη της απασχόλησης και την επιβράβευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες διατηρούν θέσεις εργασίας σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης τα τρία τελευταία χρόνια, προτείνεται η επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). Η αιτούμενη επιδότηση να ισοδυναμεί με το επίδομα ανεργίας περίπου των τετρακοσίων τριάντα ευρώ (430,00).

Επιπρόσθετα, ο Ε.Σ.Α ζητά:

- Την χρησιμοποίηση ως μοχλό πίεσης και ανταγωνισμού των κρατικών τραπεζών (Α.Τ.Ε., Τ.Τ.) προκειμένου να «ξεπαγώσει» η τραπεζική αγορά και να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Την επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και τη θέσπιση περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων για τουλάχιστον ένα έτος.

- Την αναστολή των πλειστηριασμών και την εφαρμογή ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανείων.

- Την εκλογίκευση των κριτηρίων χαρακτηρισμού από το σύστημα «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ», ιδιαίτερα κατά την περίοδο της κρίσης.

- Την άμεση ενίσχυση του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. με τριπλασιασμό των κεφαλαίων, την ουσιαστική και άμεση ανταπόκρισή του στα αιτήματα των δικαιούχων και την συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας εκπροσώπων των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων του εμπορίου. Η προϋπόθεση συμμετοχής στο Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. που προβλέπει 3ετή συνεχή κερδοφορία προ αποσβέσεων, αφαιρεί κάθε δυνατότητα ένταξης και στήριξης νέων μέχρι τριών ετών επιχειρήσεων που δεν είναι κερδοφόρες και ως τούτου ζητούμε την απόσυρσή της.

- Την επιτάχυνση του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, του προγράμματος δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαμηλότερα της διατραπεζικής αγοράς επιτόκια από την Ε.Τ.Επ. καθώς και των προγραμμάτων «JEREMIΕ» (για επιχειρήσεις μέχρι δέκα εργαζόμενους).

- Την αύξηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των υποδομών.

- Το πάγωμα των τελών των Ο.Τ.Α. και των τιμολογίων των Δ.Ε.Κ.Ο. και παράλληλα το νοικοκύρεμα των οικονομικών τους.

- Την μείωση του Φ.Π.Α. σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με ανάλογη αύξηση του Φ.Π.Α. στα είδη πολυτελείας.

- Την απόσυρση των διατάξεων που περιλαμβάνονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο και αφορούν την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των ελευθέρων επαγγελματιών, την αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων από 65% σε 80% και την επιπλέον φορολόγηση των μερισμάτων που εισπράττουν τα φυσικά πρόσωπα. Παράλληλα, πρέπει επιτέλους να αναμορφωθεί το φορολογικό πλαίσιο με βασικούς άξονες την απλότητα, την σταθερότητα και τη διαφάνεια.

- Τον εξορθολογισμό και τη δραστική μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων και των πιστωτικών καρτών με κριτήρια φερεγγυότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα