Σκιά προειδοποιήσεων

Τι έγινε στις αγορές
Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 00:01

Στη σκιά νέων προειδοποιήσεων για την «υγεία» των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και αναγγελίας μαζικών απολύσεων από επιχειρήσεις-κολοσσούς κινήθηκαν οι δείκτες στις αγορές μετοχών την πρώτη ημέρα της εβδομάδας.

Στη Wall Street η επιφυλακτικότητα των επενδυτών -που είχαν να ζυγίσουν από τη μία τις προβλέψεις κορυφαίων οικονομολόγων για παρατεταμένη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και από την άλλη τα απροσδόκητα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή- μεταφράστηκε σε πολύ χαμηλό όγκο συναλλαγών και εναλλαγές στο πρόσημο των δεικτών.

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές στην Ευρώπη, με τους τίτλους των τραπεζών να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες μετά την ανακοίνωση της Citigroup. Το κλίμα επιβάρυνε και η είδηση ότι η γαλλική οικονομία βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst υποχώρησε 2,6% στις 837,41 μονάδες. Βουτιά 13,9% έκανε η μετοχή της βρετανικής τράπεζας HBOS, ενώ η Royal Bank of Scotland υποχώρησε 12,4% και η Dexia 6,8%. Στο Λονδίνο ο FTSE100 έκλεισε με απώλειες 2,4%. Τόσο ο DAX στη Φραγκφούρτη όσο και ο CAC στο Παρίσι υποχώρησαν 3,3%.

Στο Τόκιο, παρά την ανακοίνωση ότι η ιαπωνική οικονομία έχει βυθιστεί και επισήμως στην ύφεση (με δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης) ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 0,7%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα