Στο «κόκκινο» και πάλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008 13:15
UPD:14:54

Σε αρνητικό πεδίο έχουν περάσει οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι μετοχές εμπορευμάτων παρασύρονται από την υποχώρηση στις τιμές των μετάλλων και του αργού.

Παράλληλα, οι ανησυχίες ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες θα βουλιάξουν σε βαθιά ύφεση ασκούν ισχυρές πιέσεις στον κλάδο των τραπεζών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 που απαρτίζεται από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες σημείωνε νωρίτερα πτώση 1,9% στις 820,8 μονάδες. Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης είχε ανέλθει στις 843,21 μονάδες.

Η είδηση για υποχώρηση του ετήσιου δείκτη καταναλωτών στη Βρετανία στο 4,5% τον Οκτώβριο, από 5,2% τον περασμένο μήνα, δεν ήταν αρκετή για να βελτιώσει το κλίμα.

«Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι ο ΔΚΤ σημείωσε απότομη πτώση. Ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι ότι υποχώρησε ο δομικός πληθωρισμός, κάτι που αφήνει περιθώρια για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων από τις 50 μονάδες βάσης που αναμένεται σήμερα από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», σχολίασε ο Τζορτζ Μπάκλι, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στη Βρετανία.

Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν τη μεγαλύτερη σταθμισμένη ποσοστιαία μείωση στο δείκτη FTSEurofirst 300. Οι τίτλοι των τραπεζών HSBC, Banco Santander, BNP Paribas και Dexia υποχωρούν κατά 2,3% - 7,3%.

«Οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα. Η επιδείνωση στις χρηματοοικονομικές εταιρείες συνεχίζεται, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα