Οι επενδυτικές εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) αυτή την περίοδο πρέπει να διευρύνουν και να διαφοροποιήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, τονίζει η νέα μελέτη της PricewaterhouseCoopers.
Παράλληλα, η μελέτη αποτυπώνει τις σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κλάδος, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σημερινές συρρικνούμενες αγορές.
Η μελέτη με τίτλο «Αναζητώντας τη διαφοροποίηση σε περίοδο αλλαγών» αποκαλύπτει ότι τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια διευρύνουν τα επενδυτικά τους κριτήρια και τον γεωγραφικό τους ορίζοντα για τις επενδυτικές εταιρείες. Η περίοδος διακράτησης των συμμετοχών επεκτείνεται και οι διαχειριστές των επενδυτικών κεφαλαίων διαχειρίζονται το ενεργό χαρτοφυλάκιό τους, έχοντας υπ’ όψιν τους αυτό το δεδομένο.
Επιπλέον, η μελέτη τονίζει την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη και διαφοροποίηση, ενώ εξετάζει την εντεινόμενη πίεση για αποτίμηση σε εύλογες αξίες, καθώς και τους αυξανόμενους φορολογικούς κινδύνους. Επίσης, η μελέτη εξετάζει τις ευκαιρίες για ιδιωτικές επενδύσεις στις χώρες του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).
Οι μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες ενισχύουν το κίνητρο για τη δημιουργία ενός εύρους διαφοροποιημένων επενδυτικών στρατηγικών, αλλά η μελέτη δείχνει ότι αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από τους κατάλληλους ελέγχους. Λόγω της παρούσας κατάστασης στην αγορά, δημιουργείται ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για μία ευρύτερη γκάμα προϊόντων, ιδιαίτερα αφού μερικές κατηγορίες επενδύσεων είναι πιο κατάλληλες από άλλες για τη δημιουργία κερδών, καθώς ο οικονομικός κύκλος βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του. Οι επενδυτικές εταιρείες εξετάζουν και υλοποιούν διαφοροποιημένες επενδυτικές στρατηγικές όσον αφορά επενδύσεις στους κλάδους έργων υποδομής και μη εξυπηρετούμενων δανείων και στις αναδυόμενες αγορές.
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η αύξηση των κερδών είναι ο κύριος παράγοντας διαμόρφωσης των δεικτών εσωτερικής απόδοσης. Η μελέτη δείχνει ότι οι εξειδικευμένες γνώσεις στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διευκολύνουν την αύξηση των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), καθώς και τις στρατηγικές «αγοράς και δημιουργίας» σε κλάδους που υπάρχουν πολλοί «παίκτες». Οι ομάδες διαχείρισης χαρτοφυλακίων απαιτείται να έχουν τεχνογνωσία πάνω στην επίτευξη συνεργειών από τη σύνθεση του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου. Ταυτόχρονα θα χρειασθεί να αλλάξουν και να ενισχύσουν τη σύνθεσή τους με νέα μέλη, αποκτώντας καινοτόμες τάσεις διαχείρισης των βασικών δεικτών απόδοσης (KPI) σε όλους τους κλάδους.
Οι εταιρείες πρέπει επίσης να λάβουν υπ’ όψιν τους τους κινδύνους που συνεπάγεται η επέκταση στις χώρες του BRIC, είτε αφορούν την συγκέντρωση κεφαλαίων και επενδυτικές τάσεις, είτε σημαντικά νομοθετικά και φορολογικά θέματα, είτε τις δομές που χρησιμοποιούνται σε κάθε επικράτεια. Ο κλάδος χρειάζεται να αποκτήσει στρατηγική για τις αναδυόμενες αγορές, ενώ ο προσεκτικός σχεδιασμός και η επενδυτική επιμέλεια είναι απαραίτητα στοιχεία.
Η μελέτη παρουσιάζει επίσης λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις παγκόσμιες επενδύσεις και τη συγκέντρωση κεφαλαίων για το 2007. Το 2007 επενδύθηκαν κεφάλαια ύψους $ 297 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 26% σε σύγκριση με το 2006, κατά το οποίο επενδύθηκαν $ 235 δισ. Παρόλο που το περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε λίγους μήνες, τα ιστορικά δεδομένα παρουσίασαν παγκόσμιες εξαγορές που συνεχίζουν να αυξάνονται το 2007, ενώ η επέκταση της δραστηριότητας που αφορά στα κεφάλαια και στην υψηλή τεχνολογία έχει σταθεροποιηθεί. Παρομοίως, ενώ η επενδυτική δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές και στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε, στην Ευρώπη έμεινε σταθερή.