12,7 εκατ.€ καλείται να επιστρέψει η Ελλάδα στην Κομισιόν

Από τη χρηματοδότηση της κατασκευής του «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 11:05
UPD:11:58

O αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ποσό ύψους 12.781.410 ευρώ υποχρεούται να επιστρέψει η χώρα μας στην Ε.Ε. καθώς το Πρωτοδικείο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων απέρριψε την προσφυγή της Ελλάδος με την οποία ζητήθηκε η ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής της 1ης Σεπτεμβρίου 2005, δυνάμει της οποίας εξαιρέθηκε το εν λόγω ποσό από τη χρηματοδότηση που χορηγήθηκε από το Ταμείο Συνοχής για την κατασκευή του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το 1996 η Επιτροπή χορήγησε στην Ελλάδα συνολική ενίσχυση ύψους 250 εκατομμυρίων ECU για την κατασκευή του αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Με την απόφαση της 1ης Σεπτεμβρίου 2005, η Επιτροπή προχώρησε στην εξαίρεση από την κοινοτική χρηματοδότηση:

1. 7.940.214 ευρώ λόγω του ότι οι ελληνικές αρχές προέβησαν σε εσφαλμένο υπολογισμό των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δαπανών. Μεταξύ των δαπανών αυτών συμπεριλαμβάνονται και 48 εκατομμύρια ευρώ προοριζόμενα για την προμήθεια εξοπλισμού αεροναυτιλίας. Κατά την Επιτροπή, η απόφαση της 23ης Μαΐου 1996 δεν προέβλεπε συγχρηματοδότηση του εν λόγω εξοπλισμού

2. 4.841.196 (ήτοι ίσο με το 2 % των επιλέξιμων προς χρηματοδότηση δαπανών) λόγω του ότι οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις υποχρεώσεις τους σε ό, τι αφορά την προβολή της κοινοτικής χρηματοδότησης για την κατασκευή του αερολιμένα μέσω αναμνηστικών πλακών και πινακίδων.

Το Πρωτοδικείο απέρριψε τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης τους σχετικούς με την κατά χρόνο αρμοδιότητα της Επιτροπής προς έκδοση της απόφασης της 1ης Σεπτεμβρίου 2005, αλλά και τα επιχειρήματα βάσει των οποίων η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι το κόστος του εξοπλισμού αεροναυτιλίας ήταν επιλέξιμο προς κοινοτική χρηματοδότηση.

Τέλος, σε ό, τι αφορά το ζήτημα της τοποθέτησης αναμνηστικών πλακών, το Πρωτοδικείο τόνισε, πρώτον, ότι το έργο έτυχε πολύ υψηλής χρηματοδοτήσεως σε απόλυτους αριθμούς. Δεύτερον, ότι η Επιτροπή υπενθύμισε επανειλημμένως στις ελληνικές αρχές, με τις εκθέσεις ελέγχου της, τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την πληροφόρηση και τη σχετική με τη χρηματοδοτική ενίσχυση που ελήφθη από το Ταμείο Συνοχής δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο οι εν λόγω αρχές να συμμορφωθούν εγκαίρως προς τις υποχρεώσεις αυτές. Τρίτον, ότι η Επιτροπή ορθώς υποστηρίζει ότι η παρουσία αναμνηστικών πλακών και πινακίδων κατά τον χρόνο των εγκαινίων του έργου επιτελεί σημαντική λειτουργία όσον αφορά τη δημοσιότητα της ενισχύσεως εκ μέρους του Ταμείου Συνοχής, ιδίως εφόσον πρόκειται, περί έργων μεγάλης σπουδαιότητας, που ελκύουν την προσοχή του κοινού μόλις ολοκληρωθούν. Και τέλος τέταρτον, ότι η τήρηση των υποχρεώσεων πληροφορήσεως και δημοσιότητας δεν απαιτεί την χρησιμοποίηση σημαντικού ανθρωπίνου δυναμικού ή σημαντικών χρηματικών πόρων.

Η Ελλάδα υποχρεούται συνεπώς οριστικά να επιστρέψει στην Κοινότητα το ποσό των 12.781.410 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι κατά της αποφάσεως του Πρωτοδικείου μπορεί να ασκηθεί αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εντός δύο μηνών από της κοινοποιήσεώς της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα