Εκτός ελέγχου η πειρατεία στη Σομαλία

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 12:32
UPD:14:53

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχουν πάρει οι επιθέσεις Σομαλών πειρατών, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB/BMI), μετά και την πρωτοφανή πειρατεία το Σαββατοκύριακο στο σαουδαραβικό σούπερ τάνκερ στον Ινδικό Ωκεανό.

Η κατάληψη του τεράστιου πετρελαιοφόρου, μεγέθους τουλάχιστον τριπλάσιου ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου και βάρους τριπλάσιου ενός αεροπλανοφόρου, είναι η πιο ακραία επιχείρηση πειρατείας που αποτελεί πρόκληση για τη διεθνή ναυτική δύναμη, αρμόδια για την προστασία της διακίνησης εμπορευμάτων σε αυτό το μέρος του κόσμου.

«Παρακολουθούμε μια νέα γενιά επιθέσεων. Ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι πειρατές αυτοί μπορούν να διαπράττουν τις επιθέσεις τους σε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις», δήλωσε ο Νόελ Τσουνγκ, διευθυντής του Κέντρου για την Πειρατεία στο Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοΐας.

REUTERS

«Η κατάσταση που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει μια μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων βίας και των καταλήψεων πλοίων, παρά την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε ο Τσουνγκ.

Προειδοποίησε επίσης ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, «καθώς οι πειρατές δεν μεταπείθονται και λόγω των μικρών κινδύνων και της προοπτικής μεγάλων κερδών γι αυτούς, οι επιθέσεις θα συνεχιστούν».

«Η κατάσταση είναι ήδη εκτός ελέγχου, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα οφείλουν να σταματήσουν την απειλή αυτή», επισήμανε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα