Συμφωνία υπουργείου με φαρμακοποιούς και προμηθευτές

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2008 16:41
UPD:17:13

O κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι όσoν αφορά στις προμήθειες των νοσοκομείων, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας οριοθετήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των χρεών.

Σε συμφωνία κατέληξε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόσο με τους εκπροσώπους των προμηθευτών νοσοκομειακού υλικού, όσο και τους φαρμακοποιούς για το θέμα των οφειλών.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, όσον αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας οριοθετήθηκε το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των χρεών.

Πιο συγκεκριμένα, συγκροτείται κοινή ομάδα εργασίας από στελέχη των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας, καθώς και από αντιπροσώπους των προμηθευτών, προκειμένου από τη μεθεπόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει πλέον η αποπληρωμή των οφειλών και των χρεών.

Δ. Αβραμόπουλος: Θέμα ωρών η επαναφορά του συστήματος στην εύρυθμη λειτουργία του

Δ. Αβραμόπουλος: Θέμα ωρών η επαναφορά του συστήματος στην εύρυθμη λειτουργία του

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αβραμόπουλος, μέχρι το τέλος του έτους ένα σημαντικότατο μέρος των χρεών θα έχει καταβληθεί, ενώ παράλληλα θα έχει δρομολογηθεί η πλήρης εκκαθάρισή τους.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Υγείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο σύστημα προμηθειών που, όπως είπε, εξαλείφει τους παράγοντες παθογένειας και θα αποτρέψει παρόμοια φαινόμενα σώρευσης χρεών στο μέλλον. Από την 1η Ιανουαρίου η νέα Επιτροπή Προμηθειών τίθεται σε πλήρη λειτουργία και τελειώνουν όλα αυτά τα φαινόμενα, από τα οποία βγαίνει ζημιωμένο και το κράτος αλλά και ο ευρύτερος επιχειρηματικός χώρος, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΑΠό την πλευρά του ο Δ. Δημητρακόπουλος, μέλος δ.σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πριν τις γιορτές θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταβληθεί η πρώτη δόση από τις τρεις, που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Υγείας - η πρώτη δόση από τα 900 εκατομμύρια που οφείλουν τα νοσοκομεία.

«Ο κλάδος μας είναι ικανοποιημένος και από αυτή την στιγμή σταματάμε την αδυναμία που είχαμε, να δίνουμε υλικό στα νοσοκομεία», δηλωσε ο κ. Δημητρακόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη του κλάδου στο νέο νόμο περί προμηθειών και τη νέα Επιτροπή Προμηθειών.

Λύση και για τις οφειλές προς τους φαρμακοποιούς

Όσον αφορά των θέμα των οφειλών προς τους φαρμακοποιούς, όπως είπε ο υπουργός, έχει ουσιαστικά διευθετηθεί καθώς τα απαιτούμενα κονδύλια, πάντα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομίας, έχουν ήδη σταλεί και βρίσκονται στους λογαριασμούς του Οργανισμού.

Η εκταμίευσή τους και η πληρωμή των δικαιούχων, θα γίνει μόλις σταματήσει η απεργία των 253 υπαλλήλων του ΟΠΑΔ. Κύριο αίτημα της απεργίας, εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, είναι η επέκταση της χορήγησης του επιδόματος που δίνεται και στο προσωπικό του ΤΥΔΚΥ (δηλαδή του ασφαλιστικού ταμείου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ενσωματώθηκε με τον ΟΠΑΔ) και όπως είπε ο υπουργός, και αυτό το ζήτημα διευθετήθηκε.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αβραμόπουλος, η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και για καθαρά διαδικαστικούς λόγους το επίδομα θα δοθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, στάθηκε στη συμφωνία για την υπογραφή συλλογική σύμβασης με τους φαρμακοποιούς -για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια όπως επεσήμανε. «Τη σύμβαση, είπε, θα κληθούν να υπογράψουν ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι άλλοι Σύλλογοι, το Υπουργείο και ο ΟΠΑΔ και είναι ένα θετικό σημείο, το οποίο έχουμε λάβει σοβαρά υπόψη».

Ωστόσο όπως σημείωσε, «θα πρέπει να δούμε πώς θα πάνε και οι πληρωμές μας, οι οποίες σήμερα είναι πάρα πολύ μεγάλες. Να δούμε πώς θα πάνε οι πληρωμές και θα επανεξετάσουμε τη στάση μας», εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο υπουργός Υγείας θα πείσει και το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Eξάλλου, τελική διευθέτηση υπήρξε και για το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, με τροπολογία που εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου, προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι στο ΚΕΑΤ, θα πληρώνονται από ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Συγχρόνως, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, επιλύεται και το πολύ σημαντικό θέμα της μεταφοράς των παιδιών, ενώ «για τους τυφλούς συνανθρώπους μας έχει ετοιμαστεί δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνουν τη μηδενική συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΔ, καθώς και τη διευκόλυνσή τους στην καθημερινότητά τους, μέσα από προβλέψεις για την εκπαίδευση των σκύλων οδηγών και την πρόσβασή τους σε όλους τους χώρους που επισκέπτονται οι κάτοχοί τους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα