Περού: Ολοκληρώνεται η σύνοδος του οικονομικού φόρουμ της APEC

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 09:25
UPD:11:53

Με την άφιξη του Αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η σύνοδος του φόρουμ για την οικονομική συνεργασία των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού - APEC - που πραγματοποιείται μία εβδομάδα με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών των κυβερνήσεων των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού.

Οι υπουργοί Εμπορίου κι Εξωτερικών 21 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες για «το ελεύθεριο εμπόριο» που άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού, όπου έχουν επιβληθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, το Περού εξέφρασε την ελπίδα πως η σύνοδος θα εκπέμψει ένα «ισχυρό μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού», καλώντας τις χώρες που συμμετέχουν να εντείνουν τις διαπραγματεύσεις για την διεύρυνση του «ελεύθερου εμπορίου» παρά την κρίση και την ύφεση που καταγράφεται διεθνώς. Ο Πρόεδρος του Περού, ¶λαν Γκαρσία, υποστήριξε ότι οι χώρες του APEC, που μαζί συγκεντρώνουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έχουν επίσης και τις περισσότερες «μικρές» επιχειρήσεις από όλο τον υπόλοιπο κόσμο. «Χάρη σε αυτό η περιοχή είναι πιο ενεργή» οικονομικά, εκτίμησε. «Το APEC είναι το σπουδαιότερο εργαλείο στον κόσμο για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Περίπου 99.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρο το Περού, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού, εξ αιτίας της πρόσφατης αναζωπύρωσης της δράσης της μαοϊκής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι, που πρωταγωνίστησε στην αιματηρή εξέγερση των δεκαετιών του 1980 και του 1990.

Το 2002, λίγο πριν από την προηγούμενη επίσκεψη του Μπους στη χώρα, το ακροαριστερό κίνημα είχε τοποθετήσει αυτοκίνητο-βόμβα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λίμα, από την έκρηξη του οποίου είχαν βρει το θάνατο εννέα άνθρωποι.

Η αστυνομία συνέλαβε την Κυριακή έναν άνδρα στη Λίμα ο οποίος είχε στην κατοχή του 36 χειροβομβίδες. Οι προθέσεις και τα κίνητρά του δεν έγιναν σαφή.

Ο Χούλιο Βεργάρα, που έχει τεθεί επικεφαλής της φρούρησης της συνόδου, δήλωσε ότι οι 39.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στη Λίμα, εκ των οποίων 2.000 θα φυλάσσουν τους ξένους ηγέτες.

Η γενική συνομοσπονδία των εργαζομένων του Περού ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει διαδήλωση εναντίον του Μπους αύριο Παρασκευή. Ο γενικός γραμματέας της Μάριο Ουαμάν είπε ότι η κινητοποίηση έχει στόχο «να καταδικαστεί η παρουσία του Μπους... είναι ένοχος για την οικονομική κρίση, που πλήττει τους εργαζόμενους». Πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές θα φθάσουν έως τις πύλες του χώρου όπου θα συνεδριάσουν οι ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση Μπους μπορεί να καυχιέται ότι πέτυχε να διατηρήσει «σταθερότητα» στην Ασία, αλλά επιδείνωσε τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Λατινική Αμερική, όπου η επιρροή αριστερών ηγετών αυξάνεται.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα