Επιστρέφει η απειλή του αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2008 10:06
UPD:10:16

Πέντε χρόνια αφότου ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι κατάφερε να εξαλείψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στις ΗΠΑ, η απειλή επανέρχεται, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση και η επιβράδυνση της οικονομίας ασκούν πτωτικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Τα μέλη της Fed προβλέπουν πλέον πως η αμερικανική οικονομία θα συρρικνώνεται μέχρι τα μέσα τα επόμενης χρονιάς, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της 28ης-29ης Οκτωβρίου, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, οι τιμές καταναλωτή, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και καυσίμων, υποχώρησαν τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά από το 1982.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση των διεθνών χρηματαγορών, αύξησαν τις πιθανότητες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ο Μπερνάνκι ενδεχομένως να αναγκαστεί να αναθεωρήσει τις ανορθόδοξες επιλογές όσον αφορά στην πολιτική της Fed, όπως οι αγορές αμερικανικού κρατικού χρέους, τις οποίες υπερασπιζόταν το 2003.

«Η Fed θέτει τον αποπληθωρισμό και πάλι στο τραπέζι, ως ένα μείζον θέμα πολιτικής», τονίζει ο Βίνσεντ Ράινχαρτ, πρώην διευθυντής του τμήματος Νομισματικών Υποθέσεων της Fed. «Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος φραγμός στη μείωση» του βασικού επιτοκίου κάτω του 1% που είναι σήμερα, προσθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο του αποπληθωρισμού, ή αλλιώς της παρατεταμένης πτώσης των τιμών, έχει πλήξει – εκ των μεγάλων οικονομιών – μόνο την Ιαπωνία, στα νεότερα χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα