N. Aφρική: Στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών η οικονομική ανάπτυξη

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 10:55

Στα χαμηλότερα επίπεδα 10 ετών υποχώρησε κατά πάσα πιθανότητα η οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Αφρικής το τρίτο τρίμηνο του 2008 καθώς τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού έβλαψαν τους τομείς της βιομηχανίας και της λιανικής, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Το ΑΕΠ κυμάνθηκε στο 5% τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας της χώρας προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 3,7% φέτος και στο 3,0% το 2009.

Το ΑΕΠ ανέκαμψε στο 4,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2008, εποχιακώς προσαρμοσμένο και σε ετήσια βάση έναντι του προηγούμενου τριμήνου, κυρίως λόγω της ανάκαμψης της βιομχηχανίας και των μεταλλουργιών, κλάδοι οι οποίοι αντιμετώπισαν πρόβλημα από ενεργειακή κρίση το πρώτο τρίμηνο.

Περίπου 18 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters πιστεύουν ότι το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο θα υποχωρήσει στο 0,3%, αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και των μετάλλων, αλλά και της μείωσης των λιανικών πωλήσεων, υπό το βάρος της αύξησης 5% των επιτοκίων δανεισμού από τον Ιούνιο του 2006.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα