ΕΒΕΑ: Χρειάζεται επειγόντως νέο σχέδιο για την πραγματική οικονομία

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 15:30

Τη θέση πως χρειάζεται επειγόντως «ένα νέο κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη της ανάπτυξης και της πραγματικής οικονομίας» εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηριου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, υποστηρίζοντας πως «το σχέδιο για τη στήριξη της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν είναι αρκετό».

Μιλώντας στο συνέδριο του του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, η «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας»

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι αν και το μέτρο για τη στήριξη της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις απαιτείται ένα σχέδιο που θα πρέπει να κινείται γύρω από δύο βασικούς άξονες:

«Πρώτον τη διατήρηση και την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, μέσα από τη στήριξη των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες απορροφούν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό της απασχόλησης στη χώρα μας.

»Δεύτερον, τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και ιδιαίτερα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Των ομάδων δηλαδή που διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση και που σήμερα βιώνουν εντονότερα την ανασφάλεια και τη δυσπραγία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Βασικό εργαλείο και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις οφείλει και μπορεί να αποτελέσει ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2009».

Επίσης εκτίμησε πως θα απαιτηθεί μια σειρά από επιπλέον, στοχευμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της κρίσης για την πραγματική οικονομία. Πιο αναλυτικά, ο κ. Μιχαλος ανέφερε τα εξής:

- Να προχωρήσει η αξιοποίηση των αεροδρομίων της χώρας, όπως έγινε με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

- Αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας μέσω της μεθόδου Lease and Back. Το κράτος θα μπορούσε να αποκτήσει άμεσα ρευστό και επίσης ο τραπεζικός και κατασκευαστικός κλάδος της οικονομίας να αποκτήσει ένα νέο πεδίο ανάπτυξης.

- Σταδιακή απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

- Να μπει τέλος στην σπατάλη στις κρατικές ΔΕΚΟ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα