Γ. Πλακιωτάκης: Η επίθεση κατά των δύο πλοίων ισοδυναμεί με πειρατεία - Καλά στην υγεία τους οι ναυτικοί

Κυριακή, 29 Μαΐου 2022 13:26
UPD:13:53

Για «κατάφωρη παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου» έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σε δηλώσεις του για την κατάληψη των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων στο Ιράν, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί των τάνκερ.

«Η επίθεση κατά των δύο -υπό ελληνική σημαία- πλοίων συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία» ανέφερε συγκεκριμένα στο πλαίσιο επίσκεψης στο νησί της Αμμουλιανής..

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, το υπουργείο Εξωτερικών προέβη ήδη σε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη λέγοντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ε.Ε.

«Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων σύμφωνα με τις τελευταία επικοινωνία που είχαμε είναι καλά στην υγεία τους» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών έχουμε αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να απελευθερωθούν τόσο οι ναυτικοί μας όσο και τα πλοία».

Υπενθυμίζεται πως το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή «το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου». 

Ελικόπτερα των ιρανικών δυνάμεων προσγειώθηκαν στα καταστρώματα των δύο πλοίων, που έπλεαν στον Περσικό το ένα σε διεθνή ύδατα και το άλλο κοντά στις ιρανικές ακτές και κατέλαβαν τα δυο πλοία. Και τα δύο δεξαμενόπλοια οδηγήθηκαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα και παραμένουν αγκυροβολημένα εκεί.

Το πρώτο πλοίο έχει 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες, και το δεύτερο 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Το γεγονός θεωρείται ως αντίποινα για το περιστατικό στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την Ε.Ε.

Oι ιρανικές ναυτιλιακές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι τα πληρώματα των δύο τάνκερ δεν τελούν υπό κράτηση, είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται πάνω στα πλοία του. «Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος... είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο« ανέφερε ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα