Περσικός Κόλπος: Ώρες αγωνίας για τους ναυτικούς των δύο - υπό κατάληψη - τάνκερ

Σάββατο, 28 Μαΐου 2022 09:43
UPD:09:45
REUTERS/JON NAZCA

Φωτ. αρχείου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το θρίλερ με την κατάληψη των δύο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων που κατελήφθησαν μετά από καταδρομική επιχείρηση των Φρουρών της Επανάστασης.

Υπενθυμίζεται πως το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή «το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου». 

Ελικόπτερα των ιρανικών δυνάμεων προσγειώθηκαν στα καταστρώματα των δύο πλοίων, που έπλεαν στον Περσικό το ένα σε διεθνή ύδατα και το άλλο κοντά στις ιρανικές ακτές και κατέλαβαν τα δυο πλοία. Και τα δύο δεξαμενόπλοια οδηγήθηκαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα και παραμένουν αγκυροβολημένα εκεί.

Το πρώτο πλοίο έχει 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες, και το δεύτερο 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Το γεγονός θεωρείται ως αντίποινα για το περιστατικό στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την Ε.Ε.

Διάβημα διαμαρτυρίας

Η ελληνική πλευρά προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. «Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Κάλεσε, δε, για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους, τονίζοντας ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε.-Ιράν.

ΠΝΟ: Να γίνουν επειγόντως οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι ναυτικοί

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία καταδίκασε «τη βίαιη κατάληψη των δύο ελληνόκτητων και υπό ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων που έγινε την Παρασκευή 27-5-2022 το μεσημέρι σε διεθνή ύδατα του Κόλπου» καλώντας την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora «να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτεργάτες που υπηρετούν στα παραπάνω πλοία και να διασφαλιστεί ο άμεσος και ασφαλής επαναπατρισμός τους».

«Ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο» τονίζει η Ομοσπονδία.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα