Πανηγύρισαν τη διάσωση

Τι έγινε στις αγορές
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 00:01

Το σχέδιο διάσωσης της Citigroup, σε συνδυασμό με το μήνυμα της Ουάσιγκτον ότι είναι διατεθειμένη να παράσχει στήριξη και σε άλλους οργανισμούς, είχε ως αποτέλεσμα τη δυναμική επιστροφή των επενδυτών στις αγορές μετοχών.

Το κλίμα ήταν πανηγυρικό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους αμερικανικούς δείκτες να διευρύνουν τα κέρδη της Παρασκευής και τους ευρωπαϊκούς να επιδίδονται σε θεαματικό «ράλι».

Στη Wall Street στήριγμα προσέφερε επίσης η επίσημη ανακοίνωση ότι ο Τίμοθι Γκάιτνερ αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Οικονομίας στη νέα κυβέρνηση Ομπάμα, όπως και η δέσμευση του νέου προέδρου για «ταχεία» και «τολμηρή» δράση με στόχο την έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την κρίση. Ο τραπεζικός κλάδος κατέγραφε άνοδο άνω του 12%, με τη μετοχή της Citigroup, η οποία είχε απολέσει το 60% της χρηματιστηριακής αξίας της την περασμένη εβδομάδα, να κάνει άλμα 55%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή ήταν όμως η αντίδραση των αγορών στην Ευρώπη. Πέρα από την είδηση για το «δώρο» στη Citigroup οι επενδυτές δέχθηκαν με ικανοποίηση το βρετανικό σχέδιο των 20 δισ. στερλινών για τη στήριξη της οικονομίας, αλλά και τις πληροφορίες ότι το κοινοτικό «πακέτο», που θα παρουσιαστεί αύριο, θα αγγίζει τα 130 δισ. ευρώ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst ενισχύθηκε 8,9%, στις 828,63 μονάδες, - καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο όλων των εποχών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα