ΕΕ: Στο τραπέζι το σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 15:04
UPD:15:08

Τη λύση της σταδιακής απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου φαίνεται να προκρίνει μερίδα ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι η Ουγγαρία απορρίπτει για την ώρα το εμπάργκο.

Η Ουγγαρία έχει αρνηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες την πρόταση που της δίνει προθεσμία έως το 2024 να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο, σχεδόν δύο χρόνια περισσότερο από το διάστημα που θα απαιτηθεί από τα υπόλοιπα κράτη μέλη.   

Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας που σε πρώτη φάση απαγορεύει τις εισαγωγές πετρελαίουπου μεταφέρεται δια θαλάσσης, επιτρέποντας ωστόσο προσωρινά τις παραδόσεις που πραγματοποιούνται μέσω ενός βασικού αγωγού.

Αυτή η σταδιακή προσέγγιση θα προσφέρει χρόνο στην Ουγγαρία για να διευκρινίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης των προμηθειών στη χώρα, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων που στοχεύει τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, το σχέδιο που επεξεργάζονται οι κυβερνήσεις της ΕΕ με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξαιρέσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα τις αποστολές πετρελαίου μέσω του γιγαντιαίου αγωγού Druzhba, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος. 

Να σημειωθεί ότι ούτε και αυτή η συμβιβαστική λύση θεωρείται βέβαιη, καθώς ορισμένες χώρες είχαν προηγουμένως απορρίψει αυτό τον διαχωρισμό- στο πετρελαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και μέσω αγωγών- λόγω ανησυχίας ότι οι προμήθειές τους θα πληγούν δυσανάλογα. Άλλοι ανησυχούν για περαιτέρω αποδυνάμωση του πακέτου των κυρώσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα κράτη μέλη να αναζητήσουν εξαιρέσεις.

Άλλωστε η πρόταση για την απαγόρευση των δεξαμενόπλοιων να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες οπουδήποτε στον κόσμο απορρίφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η Ελλάδα τάχθηκε κατά. Οι προτεινόμενες δράσεις για το πετρέλαιο περιλαμβάνουν επίσης την απαγόρευση στις ευρωπαϊκές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες, όπως ασφάλειες, που απαιτούνται για τη μεταφορά πετρελαίου σε τρίτες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τις εναλλακτικές τους επιλογές την Παρασκευή, αναφέρουν οι πηγές του Bloomberg. Ανάμεσα στις λύσεις που επίσης εξετάζονται είναι η αφαίρεση όλων των μέτρων που σχετίζονται με το πετρέλαιο από το τελευταίο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχει «παγώσει» λόγω της αδυναμίας επίτευξης συμφωνία για το εμπάργκο και η συνέχιση των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας με την Ουγγαρία. Το Politico ανέφερε νωρίτερα ότι ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ είναι πρόθυμοι να εξαιρέσουν το πετρέλαιο αγωγών από το πακέτο κυρώσεων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα