G7: Κάλεσμα στον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 15:55
UPD:16:08
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Οι υπουργοί Ενέργειας της G7 κάλεσαν την ομάδα των χωρών παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ωθεί τις τιμές του αργού στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Το κάλεσμα περιλαμβανόταν στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης των υπουργών ενέργειας και περιβάλλοντος της G7 στη Γερμανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ομάδας των προηγμένων βιομηχανικών οικονομιών.

Οι υπουργοί σημείωσαν ότι ο πόλεμος είχε προκαλέσει αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, πυροδοτώντας μια άνοδο του πληθωρισμού που ασκούσε τεράστια πίεση στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, καθώς και στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.

«Καλούμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου να ενεργήσουν με υπεύθυνο τρόπο και να ανταποκριθούν στη σύσφιξη των διεθνών αγορών, σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να παίξει βασικό ρόλο», δήλωσαν οι υπουργοί.

Είπαν επίσης ότι είναι θέμα «ιδιαίτερα επείγουσας ανάγκης» για την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο και τόνισαν τον σημαντικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η αύξηση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) «προκειμένου να μετριαστούν οι πιθανές διακοπές εφοδιασμού του αγωγού φυσικό αέριο, ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν στις χώρες τους να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Η ΕΕ συζητά επίσης την επιλογή εμπάργκο στο ρωσικό αργό, αν και η Ουγγαρία είναι αντίθετη.

Παρά την κοινή θέση της G7 για το πετρέλαιο, δεν είναι σαφές εάν οι χώρες παραγωγής πετρελαίου θα λάβουν υπόψη την έκκλησή τους για περισσότερη δράση. Η Σαουδική Αραβία αντιστέκεται στη δυτική πίεση να επιταχύνει την παραγωγή για να βοηθήσει στη μείωση των τιμών, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς.

Ο όμιλος ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, μείωσε την παραγωγή ως μέρος των συμφωνιών παραγωγής που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτού την αποκαταστήσει σταδιακά με ρυθμό 400.000 βαρελιών την ημέρα κάθε μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί το περασμένο έτος και διαπραγματεύονται κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014, οδηγώντας σε κριτική για κράτη του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα.

Το βασίλειο επίσης δεν συμπληρώνει ποσοστώσεις για τα μέλη που αγωνίστηκαν να αποκαταστήσουν την παραγωγή, αφήνοντας πολλούς να υποστηρίζουν ότι ο όμιλος άφησε την αγορά με έλλειψη προμηθειών.

Η Σαουδική Αραβία έδωσε σήμα αυτόν τον μήνα ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας ως μέλος του ΟΠΕΚ+ παρά τις αυστηρότερες κυρώσεις της Δύσης στη Μόσχα.

Δεσμεύσεις για εξάλειψη του άνθρακα

Εξακολουθεί ωστόσο να είναι η πρώτη δέσμευση των χωρών της G7 να εγκαταλείψουν την ενέργεια από άνθρακα. Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η χρήση του πρέπει να μειωθεί προκειμένου να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία κυριάρχησε στην πολιτική δημόσια συζήτηση και τις κυβερνητικές ενέργειες τις προηγούμενες εβδομάδες και τους προηγούμενους μήνες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου.

«Όμως πρέπει να είναι σαφές σε μας πως οι προκλήσεις της πολιτικής μας γενιάς, να περιορίσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση, δεν θα φύγουν αν απλώς επικεντρωθούμε στο παρόν», είπε. «Ο χρόνος κυριολεκτικά τελειώνει.»

Η G7 συμφώνησαν επίσης να απανθρακοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τους ενεργειακούς τους τομείς έως το 2035 και να σταματήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση προγραμμάτων «αμείωτου» ορυκτού καυσίμου μέχρι τα τέλη αυτής της χρονιάς, εκτός από ορισμένες περιορισμένες περιπτώσεις. Ο χαρακτηρισμός «αμείωτος» αναφέρεται σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία δέσμευσης των εκπομπών τους.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται μια δέσμευση για έναν απανθρακοποιημένο τομέα οδικών μεταφορών σε μεγάλο βαθμό έως το 2030, που περιλαμβάνει σημαντική αύξηση πωλήσεων, μοιράσματος και χρήσης οχημάτων ελαφρού κινητήρα μηδενικών εκπομπών.

Η G7 σκοπεύει επίσης να αρχίσει να εκδίδει δημόσιες αναφορές τον επόμενο χρόνο για τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με μια προηγούμενη δέσμευση να τερματίσουν τις «αντιπαραγωγικές» επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2025.

Καλύπτοντας όλα τα ορυκτά καύσιμα, περιλαμβανομένου του πετρελαίου και του αερίου, η συμφωνία πηγαίνει μακρύτερα από την υπόσχεση των χωρών της G20 πέρυσι να σταματήσουν τη χρηματοδότηση μόνο για τον άνθρακα στο εξωτερικό.

Η G7 δεσμεύθηκε επίσης να αναλάβει φιλόδοξη δράση κατά της μόλυνσης από πλαστικό και να αυξήσει τις εθνικές προσπάθειες να διατηρηθεί ή να προστατευθεί τουλάχιστον το 30% των ακτών και των θαλάσσιων περιοχών τους έως το 2030.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα