Ιταλία: Μέτρα κατά της οικονομικής κρίσης

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 15:31

Τη δέσμη μέτρων της ιταλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης παρουσίασαν ο πρωθυπουργός της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι.

Ο κ. Τρεμόντι, επιβεβαίωσε την υιοθέτηση της λεγόμενης «κοινωνικής κάρτας» (social card), για τους πολίτες με εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ το χρόνο. Η κάρτα αυτή θα χορηγηθεί κατά κύριο λόγο, σε χαμηλοσυνταξιούχους και διαζευγμένες μητέρες και θα «γεμίσει» με τα πρώτα 120 ευρώ, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια, θα χορηγούνται 80 ευρώ το δίμηνο.

Οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την για να ψωνίζουν τρόφιμα και να πληρώνουν μέρος των λογαριασμών τηλεφώνου, ηλεκτρισμού και υγραερίου.

O Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα σταματήσουν να φορολογούνται οι υπερωρίες και ότι η κυβέρνησή του θα εγκρίνει νέο πρόγραμμα δημοσίων έργων.

Tα συνδικάτα, σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης, επανήλθαν στην πρότασή τους, να σταματήσει να φορολογείται ο δέκατος τρίτος μισθός. Ο «Καβαλιέρε» απαντά ότι «η κυβέρνηση μελετά και βλέπει ευνοϊκά το προτεινόμενο μέτρο, το οποίο όμως απαιτεί μεγάλη προσοχή, για να μπορέσει να εξασφαλισθεί η αναγκαία οικονομική κάλυψη».

Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Cgil, κρίνει ως ανεπαρκείς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και εμμένει στην πανιταλική απεργία που έχει προκηρύξει για τις 12 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα