Toyota: Υποβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης από Fitch

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 07:55
UPD:10:54

Σε προς τα κάτω αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Toyota Motor, για πρώτη φορά σε διάστημα 10 ετών, προχώρησε η Fitch Ratings, καθώς οι μειωμένες πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ωθούν χαμηλότερα τα κέρδη της εταιρείας, η οποία διέθετε την καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα.

Η Fitch μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Toyota κατά δύο βαθμίδες στο ΑΑ από το ΑΑΑ, επισημαίνοντας ότι η προοπτική της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι αρνητική. Οι μετοχές της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν απώλειες 4,6% - τα μέγιστα σε δύο εβδομάδες – φθάνοντας στα 2.985 γιέν.

Φέτος, οι μετοχές της έχουν σημειώσει απώλειες 51%, οδεύοντας προς τη χειρότερη ετήσια επίδοση τουλάχιστον από το 1975. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή αξία της Toyota εξακολουθεί να είναι 18 φορές υψηλότερη από τη συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία των General Motors και Ford Motor.

Ο εκπρόσωπος της Toyota, Χιντεάκι Χόμα, αρνήθηκε να σχολιάσει την αναθεώρηση της Fitch.

Το πρώτο εξάμηνο της χρήσης η αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε λειτουργικές ζημίες 34,6 δισ. γιέν στη Βόρεια Αμερική. Οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ έως και τον Οκτώβριο μειώθηκαν 12%, καθώς συνολικά οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 15%.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, μόνο πέντε εταιρείες βρίσκονται στο ΑΑΑ από την Fitch. Η Exxon Mobil Co και η Johnson & Johnson στις ΗΠΑ και οι Regie Autonome des Transports Parisiens, Reseau Ferre de France και Societe Nationale des Chemins de Fer Francais στη Γαλλία.

Η μείωση της ζήτησης ανάγκασε τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας να μειώσει το προσωπικό μερικούς απασχόλησης στη χώρα κατά 50% στους 3.000 εργαζομένους μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η αδύναμη αγορά ώθησε τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να ζητήσουν τη στήριξη της κυβέρνησης, ενώ η General Motors προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μείνει χωρίς κεφάλαια κίνησης έως τα τέλη του έτους.

H Toyota αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα κέρδη της κατά 56% νωρίτερα αυτόν τον μήνα καθώς το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ και η χρηματοπιστωτική κρίση ώθησε τις πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1983.

Το γιέν έχει ανατιμηθεί φέτος κατά 18% έναντι του δολαρίου και κατά 32% έναντι του ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα