Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης €200 δισ.

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 14:14
UPD:18:32

Από τα 200 δισ. ευρώ, τα 170 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δηλαδή το 1,2% του ΑΕΠ της, και τα υπόλποιπα 30 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή πακέτου μέτρων, ύψους 200 δισ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης που προτείνει η Επιτροπή, είναι προσωρινά (για τη διετία 2009-2010) και τα αποτελέσματά τους βραχυπρόθεσμα.

Μπαρόζο: Η συντονισμένη δράση θα κάνει τη διαφορά

Μπαρόζο: Συντονισμένη δράση θα κάνει τη διαφορά.

Το ποσό των 200 δισ. ευρώ, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που είχε αρχικά συζητηθεί, αντιστοιχεί στο 1,5% του ευρωπαϊκού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Όπως έγινε γνωστό, τα 170 δισ. ευρώ - δηλαδή το 1,2% του ΑΕΠ της Ε.Ε. - θα προέλθουν από τα κράτη-μέλη, ενώ τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Βασικός στόχος θα πρέπει να είναι η στήριξη των «ευάλωτων στρωμάτων», τονίζει η Ε. Επιτροπή, προτείνοντας στα κράτη-μέλη που το επιθυμούν, να αυξήσουν προσωρινά τα κοινωνικά επιδόματα και το επίδομα ανεργίας, ή να μειώσουν τις κρατήσεις για κοινωνική ασφάλεια στους χαμηλόμισθους.

Επιπλέον, η Κομισιόν συνιστά στα κράτη μέλη να δώσουν φορολογικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα η μείωση της φορολογίας στα εισοδήματα και η μείωση του ΦΠΑ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πανευρωπαϊκό σχέδιο εξόδου από την κρίση

Πανευρωπαϊκό σχέδιο εξόδου από την κρίση

Επίσης, προτείνεται να επισπευσθούν οι εκταμιεύσεις από τα κοινοτικά ταμεία, κυρίως προς τις φτωχές περιφέρειες της Ε.Ε., καθώς και οι εκταμιεύσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ύψους 75 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013) κυρίως προς τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και επιπρόσθετη χρηματοδότηση για την δοκιμαζόμενη ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, ύψους τουλάχιστον πέντε δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι θα εφαρμοστεί η «ευελιξία» που προβλέπεται σε εξαιρετικές οικονομικές περιστάσεις, όπως οι σημερινές.

Χ. Αλμούνια: Η «παραβίαση» του Συμφώνου Σταθερότητας δεκτή για έναν χρόνο

Χ. Αλμούνια: Η «παραβίαση» του Συμφώνου Σταθερότητας δεκτή για έναν χρόνο.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι αν το δημόσιο έλλειμμα ενός κράτους-μέλους παρεκκλίνει για λίγες μόνο δεκαδικές μονάδες από το όριο του 3% και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή δεν θα κινήσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, διευκρίνισε ο επίτροπος.

REUTERS
Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης 260 δισ. δολ.

Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης 260 δισ. δολ.

Πρόκειται για μια «ειδική απάντηση» σε μια «ειδική κρίση», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Αν δεν δράσουμε τώρα, κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης με μείωση της αγοραστικής δύναμης και των φορολογικών εισπράξεων, άνοδο της ανεργίας και διαρκή αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων», προειδοποίησε ο Μπαρόζο.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο θα υποβληθεί προς έγκριση στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα