Ο Ντάριλ Ράτιγκαν πρωτοπήγε στη Lehman Brothers πριν από 18 χρόνια για μία τρίμηνη συνεργασία μέσω του δικηγορικού γραφείου στο οποίο εργαζόταν τότε. Η επενδυτική τράπεζα του πρόσφερε εργασία πλήρους απασχόλησης στον βραχίονα επενδύσεων real estate στο Λονδίνο. Τέσσερα χρόνια αργότερα η τράπεζα ξαφνικά κατέρρευσε προκαλώντας μία βίαιη αλυσιδωτή αντίδραση και τελικά παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. 14 χρόνια μετά ο ίδιος βρίσκεται ακόμη εκεί σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.
REUTERS
Όπως αποδεικνύεται ο θάνατος των χρηματοπιστωτικών κολοσσών δεν είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη υποθεση. Η Lehman Brothers έπεσε στον γκρεμό το 2008, αλλά ο οριστικός θάνατός της δεν έχει έρθει ακόμη. Και τούτο γιατί τα χρέη των πελατών προς αυτήν και τα χρέη τα δικά της προς τρίτους δεν μπορούν απλά να σβηστούν. Επαγγελματίες όπως ο Ράτιγκαν καλούνται να δουλέψουν μέσα σε συνθήκες χάους και να βρουν την άκρη για να ορίσουν ποιοι και πόσο θα πληρωθούν.
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008 λίγες ώρες αφότου η Lehman κήρυξε χρεοκοπία ο Ράτιγκαν δεν ήξερε αν έχει ακόμη δουλειά. Κατανοούσε πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, αλλά και ήξερε πως σε τέτοιες περιπτώσεις κάποιοι μένουν στη θέση τους για να βοηθήσουν στην ρευστοποίηση. Τελικά ήταν ένας από αυτούς. Οι λογιστές της PricewaterhouseCoopers χρειάζονταν τη βοήθεια λίγων εργαζομένων που γνώρισαν πού βρίσκονται όλα τα έγγραφα, πού υπάρχει αξία και πώς αυτή μπορεί να διατηρηθεί.
Τα τελευταία δύο χρόνια τα πέρασε κατά κύριο λόγο εργαζόμενος από το σπίτι του λόγω της πανδημίας. Πλέον εργάζεται σε έναν μικρό χώρο που διατηρεί η Lehman στο Λονδίνο. Σε λίγο δεν θα υπάρχει ούτε αυτός και ο κύκλος του Ράτιγκαν στη Lehman θα κλείσει. Η ίδια η εταιρεία θα είναι και επισήμως «νεκρή». Το μόνο που απομένει πριν το οριστικό αντίο είναι η ολοκλήρωση δύο δικαστικών υποθέσεων, μία στη Λονδίνο και μία άλλη στη Νέα Υόρκη.
naftemporiki.gr