Ομηροι της μόχλευσης τα hedge funds

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 15:37
UPD:15:38

Οι όροι που επιβάλλουν τα αντισταθμιστικά κεφάλαια (hedge funds) στην προσπάθειά τους να μετριάσουν την τάση «φυγής» των μεριδιούχων ενδέχεται να οδηγήσουν σε μόνιμη μείωση των υψηλών προμηθειών που χρεώνουν πολλά από αυτά.

Τους τελευταίους δύο μήνες, ολοένα περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια λαμβάνουν μέτρα για αναχαίτιση των εκροών από τους «στριμωγμένους» επενδυτές που ρευστοποιούν στοιχεία ενεργητικού τους.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αναστολή των εξαγορών, η επιβολή περιορισμών εξόδου –για περιορισμό των ρευστοποιήσεων από τους μεριδιούχους σε μια συγκεκριμένη περίοδο– καθώς και το «κλείσιμο» των χρημάτων των επενδυτών για ένα ελάχιστο συμφωνημένο διάστημα.

Σε αντάλλαγμα αυτών των όρων, οι επενδυτές ζητούν, και λαμβάνουν, χαμηλότερες προμήθειες. Μόλις, όμως, ξεπεραστεί η σημερινή οικονομική αναταραχή, τα αμοιβαία κεφάλαια θα δυσκολευτούν να επαναφέρουν τις προμήθειες στα προηγούμενα επίπεδα.

Στόχος των hedge fund είναι να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κύμα εξαγορών που έρχεται καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ερευνών HFR του Σικάγο, οι εκροές τον Οκτώβριο υπερέβησαν τις εισροές κατά 40 δισ. δολάρια.

Τα επίπεδα αυτά είναι πολύ υψηλότερα από τα 31 δισ. δολάρια των καθαρών εκροών το τρίτο τρίμηνο του έτους και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καθαρές εισροές το 2007, οι οποίες ανήλθαν στα επίπεδα-ρεκόρ των 194,5 δισ. δολαρίων για τα hedge fund.

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της κατάστασης στις αγορές και της περιορισμένης ρευστότητας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι πολλά αμοιβαία κεφάλαια έχουν ενδυναμώσει σημαντικά τη θέση τους σε μετρητά προκειμένου να είναι προετοιμασμένα για περαιτέρω

εξαγορές.

Οι επενδυτές δεν αντιτίθενται στη διακράτηση υψηλών επιπέδων ρευστών διαθεσίμων από τα αμοιβαία κεφάλαια για αντιμετώπιση των μαζικών ρευστοποιήσεων, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το κόστος.

«Δεν σκοπεύω να πληρώνω σε ένα hedge fund αμοιβή διαχείρισης 2% για τη διακράτηση ρευστών διαθεσίμων, προτιμώ να πάρω τα χρήματά μου πίσω», δηλώνει ο Μαρκ Σίντλερ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου εναλλακτικών επενδύσεων την ιδιωτική ελβετική τράπεζα Clariden Leu.

Οι διαχειριστές που προσπαθούν να συγκρατήσουν τις εξαγορές «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα θα πρέπει να μειώσουν ή να παραιτηθούν των αμοιβών διαχείρισης», υποστηρίζει ένας διαχειριστής hedge fund. «Όταν εφαρμόζονται σχέδια παράτασης ή αναδιάρθρωσης, οι αμοιβές γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και σχεδόν ποτέ δεν αυξάνονται».

Ακόμη και μερικές από τις πιο γνωστές εταιρείες hedge fund έχουν λάβει προστατευτικά μέτρα σε ένα ή περισσότερα αμοιβαία κεφάλαια, με αντάλλαγμα τη μείωση των αμοιβών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι εταιρείες BlueBay Asset management (BBAY.L), Henderson Global Investors και RAB Capital.

Δίκοπο μαχαίρι

Όταν τα αμοιβαία κεφάλαια καλούνται να επιστρέψουν στους μεριδιούχους τα χρήματά τους χωρίς να έχουν επαρκή ρευστότητα, αναγκάζονται να ρευστοποιήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα εξαγορών.

Αυτό, όμως, εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο για τα αμοιβαία κεφάλαια που δανείζονται με υψηλό ποσοστό μόχλευσης προκειμένου να προβαίνουν σε επενδύσεις παρέχοντας ως εξασφάλιση το χαρτοφυλάκιό τους. Η μόχλευση είναι βασικό όπλο των hedge fund και το κόστος αυτής είναι ένας βασικός λόγος της επιβολής των υψηλών προμηθειών που χρεώνουν πολλά από αυτά.

Ενώ, όμως, η μόχλευση αυξάνει τα κέρδη όταν τα πράγματα βαίνουν καλώς, σε συνθήκες πτωτικής αγοράς αυτή οδηγεί σε διόγκωση των ζημιών ακριβώς τη στιγμή που οι επενδυτές σπεύδουν να εξαγοράσουν τα μερίδιά τους.

Οι διαχειριστές που δεν έχουν αρκετά ρευστά διαθέσιμα για να ικανοποιήσουν όλα τα αιτήματα εξαγορών εξωθούνται σε πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού σε μια αγορά στην οποία οι τιμές μεταβάλλονται εις βάρος τους. Εάν αναγκαστούν να πωλήσουν στοιχεία ενεργητικού μειωμένης ρευστότητας, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες ακόμη και για την εξεύρεση αγοραστών.

Επιπλέον αυτών των πιέσεων, οι δανειστές ενός αμοιβαίου κεφαλαίου που χρησιμοποιεί μόχλευση είναι πιθανό να απαιτήσουν περισσότερες εξασφαλίσεις όταν η αγορά –και κατ’ επέκταση και η αξία των υφιστάμενων εξασφαλίσεων του αμοιβαίου κεφαλαίου- ακολουθεί πτωτική πορεία.

Ενδέχεται, συνεπώς, οι πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού να μην επαρκούν για την αύξηση της ρευστότητας του hedge fund εάν οι εξαγορές και οι αυξημένες απαιτήσεις σε εξασφαλίσεις απορροφούν περισσότερα ρευστά διαθέσιμα από αυτά που αποφέρει η ρευστοποίηση των στοιχείων ενεργητικού.

Όπως ο πανικός κάνει τους καταθέτες να σχηματίζουν ουρές έξω από τις τράπεζες, η πεποίθηση ότι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο αντιμετωπίζει πρόβλημα μπορεί να αποδειχθεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία με αποτέλεσμα οι μεριδιούχοι να «το βάλουν στα πόδια».

Ωστόσο, τα αμοιβαία κεφάλαια έρχονται αντιμέτωπα με ένα δίλημμα σχετικά με τον περιορισμό της πρόσβασης των επενδυτών στα κεφάλαιά τους. Παρότι τα μετρά αυτά ανακουφίζουν προσωρινά τα «στριμωγμένα» αμοιβαία κεφάλαια με τίτλους χαμηλής ρευστότητας στο ενεργητικό τους, συχνά υποσκάπτουν την μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών όταν εφαρμόζονται αιφνιδίως.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επενδυτές οι οποίοι δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη.

Αρκετοί μεριδιούχοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την τροποποίηση των όρων εξαγορών όταν αυτή αποσκοπεί στην προστασία των επενδυτών.

Μετάθεση του προβλήματος

Δεν είναι, όμως, μόνο τα αμοιβαία κεφάλαια που χάνουν χρήματα υπό συνθήκες υπερβολικής πίεσης. Την ώρα που στα Α/Κ που καταγράφουν τις χαμηλότερες αποδόσεις παρατηρούνται οι πρώτες εξαγορές, τα κερδοφόρα Α/Κ αισθάνονται τους ίδιους τριγμούς, καθώς πολλοί επενδυτές δεν μπορούν να ρευστοποιήσουν τα μερίδιά τους στα hedge fund λόγω των περιορισμών στις εξαγορές και προσφεύγουν στα δεύτερα.

Το αποτέλεσμα είναι ακόμη και τα ελάχιστα αμοιβαία κεφάλαια που είδαν τα χαρτοφυλάκιά τους να κερδίζουν το 2008, αναγκάζονται και αυτά να επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγορές προς προστασία των αποδόσεών τους. Ένα πρόσθετο αποτέλεσμα είναι ότι θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν και τις προμήθειές τους.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα