ΓΣΕΕ: Μέτρα για τις επιπτώσεις της κρίσης

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2008 13:48
UPD:14:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης, διευκόλυνσης των δανειοληπτών, ενδυνάμωσης των προϋποθέσεων ανάπτυξης και στήριξης της χρηματο-οικονομικής κατάστασης και της επενδυτικής δραστηριότητας των ΜΜΕ, προτείνει και διεκδικεί η ΓΣΕΕ.

Οπως επισημάνθηκε χθες στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης προτείνονται από τη ΓΣΕΕ τα εξής μέτρα:

1) Προστασία όλων των δανειοληπτών με πρόσθετα μέτρα τα οποία θ' αφορούν όχι μόνο όσους πήραν αλλά και όσους θα πάρουν δάνειο από τις καταχρηστικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές των τραπεζών.

2) Εφαρμογή της απόφασης του Α.Π. του 2001 περί επιβολής «πλαφόν» στα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και καρτών.

3) Νομοθέτηση πλαισίου ατομικού πτωχευτικού δικαίου.

4) Υποχρέωση των τραπεζών που μετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης των 28 δισ. για μείωση των επιτοκίων και των περιθωρίων σε επίπεδα πριν την έλευση της κρίσης.

5) Ενίσχυση των δανειοληπτών με χαμηλά εισοδήματα με ανάληψη από το δημόσιο μέρους των δόσεων ως εγγύηση της παρεχόμενης ρευστότητας και αποπληρωμή μέσω της φορολογίας με όρους (διάρκεια - επιτόκιο) που θ' ανακουφίζουν ουσιαστικά τα νοικοκυριά.

Παράλληλα η ΓΣΕΕ προτείνει στοχευμένες κρατικές ενισχύσεις για τη στήριξη των ΜΜΕ, τομέων και κλάδων της ελληνικής οικονομίας που απειλούνται από την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση (π.χ. Τουρισμός, Κλωστοϋφαντουργία, κ.ά.) και εξασφάλιση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Εν όψει Χριστουγέννων

Από τη ΓΣΕΕ προτείνονται και έκτακτα μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους, μεταξύ των οποίων, αφορολόγητο δώρο Χριστουγέννων μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι του ποσού των 1500 Ευρώ και για το υπόλοιπο τμήμα να φορολογηθεί κατά το ήμισυ προκειμένου να υπάρξει τόνωση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος που λόγω γιορτών θα διοχετευθεί στην αγορά.

Επίδομα που θα ξεκινά από τα 600 Ευρώ για τους ευρισκόμενους στο όριο των 10.500 Ευρώ και θα κλιμακώνεται διευρυνόμενο μέχρι και 2.000 Ευρώ για τους άπορους ή έχοντες ελάχιστο εισόδημα και επίδομα θέρμανσης για όσους βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο με αντίστοιχη κλιμάκωση εισοδημάτων που θα κυμαίνεται από 300 μέχρι 800 Ευρώ.

Η ΓΣΕΕ προτείνει μια συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις για άμεση έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αμειβόμενων με μισθό ασφαλείας, διαφωνεί με το πνεύμα του νέου Προϋπολογισμού και προετοιμάζει τη γενική απεργία για τις 10 Δεκεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα