Οι προτάσεις των ΜΜΕ και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2008 17:09
UPD:19:22

¶ρση της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, διαφάνεια στις συναλλαγές με το Δημόσιο, σταθερό οικονομικό περιβάλλον, καλύτερη ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα για «πράσινη» ανάπτυξη και ενσωμάτωση καινοτόμων εφαρμογών, καθώς και ώθηση στην εξωστρέφεια, ζητούν από την Πολιτεία, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τη δημόσια διαβούλευση, που πραγματοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης με παραγωγικούς φορείς, επιμελητήρια και επιχειρηματίες, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αφορμή την κοινοτική πρωτοβουλία «Small Business Act For Europe (SBA)», η οποία έχει ως στόχο τη χάραξη πολιτικών και δράσεων προς όφελος των ΜΜΕ.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης διαβούλευσης, η οποία περιελάμβανε 10 επιμέρους ενότητες, παρουσιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, από τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Λευτέρη Σταυρόπουλο, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΕΣΜΕ).

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Κατά τη συνεδρίαση ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του ΥΠΑΝ, Δημήτρης Σκιαδάς ανέλυσαν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θεωρούν την άρση της πολυνομίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και της φορολογίας ως βασικά στοιχεία ώθησης της επιχειρηματικότητας.

Στον τομέα αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Καλαφάτης, το ΥΠΑΝ μείωσε - ήδη από το 2008 - στο μισό το χρόνο σύστασης μιας ΕΠΕ, ενώ με νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, απλουστεύονται οι διαδικασίες ίδρυσης ΕΠΕ και ΑΕ.

Όπως είπε ο υφυπουργός, στόχος είναι η ίδρυση μιας εταιρίας να πραγματοποιείται σε ελάχιστες ημέρες, ει δυνατόν και αυθημερόν.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκιαδάς ανέφερε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα διευθετηθούν μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες σύστασης ευρωπαϊκής εταιρίας.

Όπως είπε, η έναρξη λειτουργίας της θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση, την καταβολή ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου ενός ευρώ και χωρίς υπάρχουν εμπόδια διασυνοριακού χαρακτήρα.

Δεύτερη ευκαιρία

Σχετικά με το αίτημα των μικρομεσαίων για τη διασφάλιση και δεύτερης ευκαιρίας σε έντιμους επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει, ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε ότι με το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο θα δίνεται η προτεραιότητα στη διάσωση των επιχειρήσεων, όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ θα παρέχεται και δεύτερη ευκαιρία στον καλόπιστο οφειλέτη, παράλληλα με την αποποινικοποίηση της δόλιας πτώχευσης.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και της αδιαφάνειας στις συναλλαγές με το Δημόσιο, το υπουργείο Ανάπτυξης καθιερώνει την υπηρεσία one stop shop, ώστε ο επιχειρηματίας να μπορεί να ξεκινήσει την επιχείρησή του, υποβάλλοντας ένα ή δύο δικαιολογητικά, ηλεκτρονικού τύπου. Επίσης, για τη διασφάλιση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις καθιερώνονται ανοιχτές προσκλήσεις για τους διαγωνισμούς και δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων.

Μάλιστα, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων στις δημόσιες συμβάσεις, σχεδιάζεται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Προμηθειών (ΕΣΗΔΠ), το οποίο θα επιτρέπει σε όλους να γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προδιαγραφές των διαγωνισμών, μέσω του διαδικτύου.

Προγράμματα χρηματοδότησης

Σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ υφυπουργός επισήμανε πως «τρέχει» ήδη το νέο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεων, καθώς και οι κοινοτικές πρωτοβουλίες Jasmine και Jeremie.

Όπως είπε ο κ. Καλαφάτης, όλα αυτά τα προγράμματα αφορούν στην παροχή δανείων, χωρίς απαίτηση εγγυήσεων από το χρηματοπιστωτικό τομέα και στην αξιοποίηση κοινών ευρωπαϊκών πόρων αντίστοιχα.

Ο κ. Καλαφάτης ανακοίνωσε επίσης την καθιέρωση των Κέντρων Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ), τα οποία χαρακτήρισε ως τα «ΚΕΠ των Επιχειρήσεων», με παράλληλη ανάπτυξη πύλης για τις εταιρίες και ενός πενταψήφιου ενιαίου αριθμού κλήσης, ώστε να μπορεί κάθε επιχείρηση να βρίσκει απάντηση σε θέματα προγραμμάτων, κονδυλίων, χρηματοδοτικών εργαλείων και άλλα.

Για την πρόσβαση, εξάλλου, των ΜΜΕ στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, ο υφυπουργός ανέφερε πως, στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ 2007-2013, θα χρηματοδοτηθούν ΜΜΕ - σε συνεργασία με ΟΠΕ - για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, ενώ για την ενσωμάτωση από τις ΜΜΕ καινοτόμων εφαρμογών είπε πως ενεργοποιούνται νέες μορφές χρηματοδότησης, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι περιβαλλοντικές πολιτικές

Σχετικά με την υιοθέτηση περιβαλλοντικών πολιτικών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι προβλέπεται η δημιουργία συλλογικών Επιχειρηματικών Σχεδίων, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρηματικών συσπειρώσεων και των δικτυώσεων, οι οποίες συμβάλλουν, τόσο στην αξιοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον δράσεων, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα