ΙΟΒΕ: Ανάγλυφες οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2008 14:02
UPD:14:04

«Με την κρίση οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι πια ανάγλυφες», δήλωσε σήμερα ο κ. Μιχαήλ Κορτέσης, πρόεδρος του ΙΟΒΕ.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου «Η Ελληνική Οικονομία μετά την Κρίση, Αναζητώντας ένα νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο», το οποίο συνέγραψαν ο καθηγητής κ. Ιωάννης Στουρνάρας, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και η κα Μαρία Αλμπάνη, Οικονομολόγος της Τραπέζης της Ελλάδος, ο κ. Κορτέσης τόνισε ακόμη ότι «τα προβλήματα που επισημαίναμε τόσο καιρό είναι πια μπροστά μας και δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε, να τα αποφύγουμε, να αναβάλουμε τη λύση τους ή να καταφύγουμε σε βραχυχρόνιες παυσίπονες παρεμβάσεις».

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος επισήμανε ότι «κανένα μοντέλο ανάπτυξης δεν θα μας προσδώσει το δυναμισμό που απαιτεί η παγκόσμια οικονομία και η ευρωπαϊκή σύγκλιση, καμία στροφή προς την πραγματική οικονομία δεν θα είναι αποτελεσματική και μακρόχρονη, καμία νέα ισορροπία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν θα εγγυηθεί την αναγκαία κοινωνική συνοχή αν δεν αλλάξουμε τις αντιλήψεις μας και τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζουμε τα πράγματα.» Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι «ο τόπος περιμένει από την πολιτική ηγεσία, από τον πολιτικό κόσμο, μία νέα προσέγγιση της οικονομίας και της κοινωνίας. Απ’ αυτήν εξαρτάται η εθνική μας αξιοπιστία στη δύσπιστη και δύσκολη σήμερα διεθνή χρηματαγορά. Ο δρόμος της πραγματικής και αναγκαίας αλλαγής δεν είναι ο δρόμος της μικροκομματικής αβελτηρίας».

«Αν δεν τολμήσουμε να κοιτάξουμε μπροστά, είμαστε καταδικασμένοι να μείνουμε αμετάκλητα πίσω. Το κατεπείγον μήνυμα της σημερινής κρίσης είναι ότι δεν έχουμε πια την πολυτέλεια των καλλιεργούμενων ψευδαισθήσεων, την συνεχών αναβολών, της χρόνιας μετάθεσης των ευθυνών σ’ ένα αύριο που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με το χθες…»

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τον κ. Ιωάννη Στουρνάρα, Επιστημονικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ, ο οποίος υπογράμμισε ότι: «το τρέχον αναπτυξιακό πρότυπο που στηρίχτηκε στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και ιδιαίτερα την ιδιωτική κατανάλωση, έχει φτάσει στα όριά του. Η αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της πρόσφατης διεθνούς κρίσης, αλλά θα συνέβαινε έτσι και αλλιώς, χωρίς βεβαίως τα έντονα χαρακτηριστικά που αυτή αναμένεται σήμερα να έχει».

«Η σημερινή κρίση και οι επιπτώσεις της στην Ελληνική οικονομία», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, «καθιστούν ακόμα πιο επείγουσα την αλλαγή του τρέχοντος αναπτυξιακού προτύπου. Η κύρια επιδίωξη του βιβλίου μας είναι να θέσει τους στόχους ενός νέου προτύπου, πιο κατάλληλου για την επόμενη δεκαετία, και να επισημάνει τα μέσα για την επίτευξή τους».

Καταλήγοντας ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι απαιτείται:

α) ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας,

β) δημοσιονομική προσαρμογή,

γ) ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κοινωνικού κράτους,

δ) ενίσχυση του κράτους δικαίου και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.

Ιδιαίτερα τόνισε τη σημασία του θεσμικού πλαισίου άσκησης της οικονομικής πολιτικής, τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, κυρίως όμως την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων, ενώ παρομοίασε τη χρονική περίοδο που διανύουμε με τα μέσα της δεκαετίας του ’90 όταν ελήφθησαν οι κρίσιμες αποφάσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα