Θεσσαλονίκη: Νέος "γύρος" επαφών για την Πλαζ της Αρετσούς

Κυριακή, 17 Απριλίου 2022 17:44
UPD:18:05

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - της Βάσως Βεγίρη
 [email protected]

Το θέμα της ανάδειξης και αξιοποίησης της Πλαζ της Αρετσούς έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο το αμέσως προσεχές διάστημα, με αυξημένες ελπίδες για επίλυση της ρήξης μεταξύ του Δήμου Καλαμαριάς και της ΕΤΑΔ. Η εν λόγω Πλαζ βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μαρίνα Αρετσούς, για την αξιοποίηση της οποίας ακυρώθηκε μόλις προ μερικών ημερών ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ μετά από την αποδοχή από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής του Δήμου Καλαμαριάς.

Η προσφυγή βασιζόταν στο ότι έπρεπε να είχε προηγηθεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) πριν την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Όπως επισημαίνει στο naftemporiki.gr ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, εντός  της Μεγάλης Εβδομάδας θα επιδιώξει νέα επαφή με την ΕΤΑΔ για το θέμα της μίσθωσης της Πλαζ, όπως επίσης προσεχώς θα περάσει ξανά το θέμα της σύμβασης με την ΕΤΑΔ για την Πλαζ από το δημοτικό συμβούλιο, ως σημαντικό θέμα, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα αποδεχτούν την πολύ βελτιωμένη πρόταση που έχει προ πολλού κάνει στον Δήμο η ΕΤΑΔ ως προς τα έσοδά της από την μίσθωση. Συγκεκριμένα η ΕΤΑΔ είχε δεχτεί τη μείωση του ποσοστού της επί του τζίρου της Πλαζ από 50% που ζητούσε αρχικά σε 20% και τη μίσθωση της Πλαζ για 35ετία (σ.σ. ίδιος χρόνος που προβλέπεται και για την αξιοποίηση της Μαρίνας) αντί για 15ετία που είχε προτείνει αρχικά. 

Κρίσιμη παράμετρος για την αισιοδοξία που εκφράζεται από πλευράς της δημοτικής αρχής για  ειρηνική επίλυση του θέματος σύντομα είναι και η τροπολογία που, όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Καλαμαριάς ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στον τρόπο συνεργασιών των ΟΤΑ με το ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κ.ο.κ., καθώς αυτή προβλέπει ότι τα θέματα αυτά περνάνε πλέον στην αρμοδιότητα των Οικονομικών Επιτροπών των ΟΤΑ και όχι των Δημοτικών Συμβουλίων. Παρόλα ταύτα ο ίδιος δηλώνει ότι θα επιδιώξει επαφές με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ευελπιστεί ότι πλέον θα διαφοροποιήσουν τη στάση τους, καθώς είχαν καταψηφίσει τη βελτιωμένη πρόταση της ΕΤΑΔ.

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς της δημοτικής αρχής Καλαμαριάς υπάρχει προσχέδιο για υλοποίηση επένδυσης της τάξης των 2 εκατ.ευρώ στην Πλαζ, εφόσον ανανεωθεί η μίσθωση. Στο μεταξύ, πρόθεση του Δήμου είναι η Πλαζ της Αρετσούς να είναι και φέτος "Golden Bay", δηλαδή να συνεχιστεί το μοντέλο της περσινής ανάδειξης και λειτουργίας της, μετά από τις παρεμβάσεις αναβάθμισης του εξοπλισμού και λειτουργία της και έχει ήδη δημοσιευτεί προκήρυξη για το προσωπικό που θα την στελεχώσει στη φετινή θερινή σεζόν.

Η δημοτική αρχή της Καλαμαριάς εκφράζει, περαιτέρω, αισιοδοξία ότι εφεξής ο σχεδιασμός της αξιοποίησης ακινήτων από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ θα γίνεται σε κοινή γραμμή πλεύσης με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. "Ο κόσμος θέλει σαφώς την αναβάθμιση τόσο της Πλαζ, όσο και της Μαρίνας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, αλλά επιθυμεί την τουριστική αξιοποίησή τους και όχι την ανάπτυξη λ.χ. κατοικιών και ξενοδοχείου στη Μαρίνα και τη διατήρηση της ελεύθερης πρόσβασης στην Πλαζ.

Και οι δυο εν λόγω γειτνιάζουσες περιοχές (μαρίνα και πλαζ) αποτελούν το "φιλέτο" του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς και πόλο έλξης μεγάλου πλήθους επισκεπτών σε καθημερινή βάση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα