Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 05:41
UPD:09:19

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές εν μέσω εικασιών ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου θα περιορίσει το κόστος της ενεργείας και θα τονώσει τις δαπάνες των καταναλωτών, περιορίζοντας την πτώση των μεταλλουργιών και των εταιρειών παραγωγής ενεργείας.

Οι μετοχές της Sony Corp., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης και της Korea Electric Power Corp. σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 2% μετά την υποχώρηση του αργού κάτω από τα 44 δολ. το βαρέλι και το σχόλιο της Merrill Lynch & Co. ότι οι τιμές του ενδέχεται να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο. Οι μετοχές της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής πετρελαίου της Κίνας απώλεσαν 1,7%. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, βυθίστηκαν 4% καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των μετάλλων. Οι μετοχές της Felix Resources Ltd. – εταιρείας παραγωγής άνθρακα της Αυστραλίας – εκτινάχθηκαν 40% εν μέσω εικασιών ότι θα εξαγοραστεί.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,8% φθάνοντας στις 80,08 μονάδες στις 12:18 μ.μ. στο Τόκιο, περιορίζοντας τις απώλειες αυτής της εβδομάδας στο 3,15. Εννέα από τους 10 κλάδους του δείκτη κινήθηκαν ανοδικά.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στις 7.977,77 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε 2,2%. Οι μετοχές της Hynix Semiconductor Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ μνήμης στον κόσμο, εκτινάχθηκαν 6,4%, μετά το δημοσίευμα στην Edaily που ανέφερε ότι οι πιστωτές σκέφτονται να την στηρίξουν οικονομικά.

Χθες ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 2,9% καθώς κυβερνητική έκθεση έδειξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών στο ταμείο ανεργίας αναρριχήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 22 Νοεμβρίου τα μέγιστα από τον Δεκέμβριο του 1982. ¶λλη έκθεση έδειξε ότι οι παραγγελίες των αμερικανικών βιομηχανιών τον Οκτώβριο μειώθηκαν τα μέγιστα από τον Ιούλιο του 2000.

Το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη υποχώρησε 6,7% φθάνοντας στα 43,67 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τον Ιανουάριο του 2005. Το πετρέλαιο έχει υποχωρήσει 70% από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. το βαρέλι στις 11 Ιουλίου. Οι τιμές του αργού ενδέχεται να υποχωρήσουν κάτω από τα 25 δολ. το βαρέλι το επόμενο έτος εάν η παγκόσμια ύφεση επεκταθεί στην Κίνα, σχολίασε χθες ο Φρανσίσκο Μπλαντς, αναλυτής της Merrill Lynch στο Λονδίνο.

Τα συμβόλαια του αργού υποχώρησαν για πέμπτη ημέρα στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας απώλειες 5,5%, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2005 και υποχώρησαν στο ημερήσιο επιτρεπτό όριο στη Σαγκάη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα