Μεγάλες οι εβδομαδιαίες απώλειες για το αργό

Οι μεγαλύτερες από τον Μάρτιο του 2003
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 05:57
UPD:06:17

Τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο του 2003 οδεύει να σημειώσει το αργό πετρέλαιο που διαπραγματεύεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, καθώς η οικονομική συρρίκνωση και οι απώλειες θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ προκάλεσαν τη μείωση της ζήτησης του καυσίμου.

Το πετρέλαιο οδεύει να σημειώσει αυτήν την εβδομάδα απώλειες 19% μετά την επίσημη ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι βρίσκονται σε ύφεση. Η ενέργεια, το σιτάρι και ο χαλκός οδήγησαν χαμηλότερα χθες τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής καθώς ο Standard & Poor’s GSCI των πρώτων υλών, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2004. Σημερινή έκθεση ενδέχεται να δείξει ότι το σύνολο των μισθών μειώθηκαν τα μέγιστα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 44,04 δολ. το βαρέλι, 37 σεντς υψηλότερα στις 11:52 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 3,12 δολ., ποσοστό 6,7% φθάνοντας τα 43,67 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Ιανουαρίου του 2005.

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει 70% από τα επίπεδα ρεκόρ των 147,27 δολ. το βαρέλι στα οποία υποχώρησαν στις 11 Ιουλίου. Η εβδομαδιαία πτώση του αργού ήταν η μεγαλύτερη από την αντίστοιχη σε ποσοστό 24% που σημειώθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαρτίου του 2003.

Η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 28 Νοεμβρίου υποχώρησε 6,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας της χώρας στις 3 Δεκεμβρίου.

Ο δείκτης GSCI των πρώτων υλών υποχώρησε 63% από την άνοδό του στις 3 Ιουλίου καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση και η παγκόσμια ύφεση μείωσαν τη ζήτηση ενεργείας και πρώτων υλών.

Το μπρεντ για παράδοση Ιανουαρίου διαπραγματεύθηκε στα 42,35 δολ. το βαρέλι, 7 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ διαπραγματεύθηκαν στα 42,28 δολ. το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 5 Ιανουαρίου του 2005.

Χαλκός, χρυσός

Χθες ο χαλκός υποχώρησε 5,1%, ωθώντας τις εβδομαδιαίες απώλειες περίπου στο 10% και ωθώντας τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών. Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση σήμερα, στα 768,90 δολ. η ουγγιά.

Οι οικονομίες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης βρίσκονται όλες σε ύφεση για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού τα μέγιστα στην ιστορία των 10 ετών της για να περιορίσει την κατάρρευση. Οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και της Σουηδίας ακολούθησαν με μειώσεις των επιτοκίων τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα