Η χρηματοπιστωτική κρίση οξύνει τα προβλήματα των επιχειρήσεων

Τα κύρια συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε στη Λάρισα η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», με θέμα «Η επιχειρηματικότητα στη δίνη των οικονομικών εξελίξ
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2008 07:01
UPD:05/07/2012 15:15
NAFTEMPORIKI.GR

Οι επιχειρήσεις της χώρας και κυρίως οι μικρομεσαίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων τους, τα οποία εντάθηκαν λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα, το οποίο προέκυψε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλίας, στην ημερίδα που διοργάνωσε πριν από μια εβδομάδα τη Λάρισα η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», με θέμα «Η επιχειρηματικότητα στη δίνη των οικονομικών εξελίξεων. Περιορισμοί και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις στη νέα εποχή».

Οι φορείς ανέδειξαν το αρνητικό κλίμα, το οποίο δημιουργήθηκε στην αγορά ως συνέπεια των επιπτώσεων που προκάλεσε η κρίση και οδήγησε σε πτώση του τζίρου των καταστημάτων και κυρίως στην αποχή των καταναλωτών από τις συνήθεις συναλλακτικές δραστηριότητες. Καταφέρθηκαν κατά των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία το τελευταίο διάστημα άλλαξαν συμπεριφορά έναντι των επιχειρήσεων, χορηγώντας τους πιστώσεις με το σταγονόμετρο. Ζήτησαν τη στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με τις λιγότερες δυνατές «απώλειες» την τρέχουσα αρνητική συγκυρία.

Οι εκπρόσωποι της πολιτείας, διά του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Λέγκα, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, Κ. Μουσουρούλη, του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Θεσσαλίας, Φ. Γκούπα, ανέλυσαν τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν και σχεδιάζονται, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής Σερρών και αναπληρωτής εισηγητής ΚΤΕ Οικονομίας, Στάθης Κουτμερίδης, ανέλυσε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την κρίση, αλλά και την έξοδο από αυτή.

Τη συζήτηση συντόνισε η ανταποκρίτρια της «Ν» στη Λάρισα, Ρέα Τσιάχα.

Νίκος Λέγκας

Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

(Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8218 )

«Η κρίση δεν είναι το τέλος του κόσμου και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ενδεχομένως να είναι -και είναι- μοναδική ευκαιρία» τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Λέγκας.

Μια νέα ευκαιρία, υποστήριξε ο κ. Ν. Λέγκας, που δεν στηρίζεται στον εύκολο πλουτισμό. Μια νέα ευκαιρία η οποία οδηγεί σε κοινωνία που δεν θα υιοθετεί τη λογική του λογιστικού πλούτου και μάλιστα εκείνου της ταχείας απόδοσης. Μια ευκαιρία και μια νέα αντίληψη που θα περιορίζει την εμπορία των καταναλωτικών ονείρων. Μια ευκαιρία και μια νέα αντίληψη που θα επιδιώκει την καλλιέργεια προϊόντων και όχι επιδοτήσεων. Μια ευκαιρία και μια άλλη αντίληψη για την επένδυση και όχι απλά την κατανάλωση των κοινοτικών πόρων, με όρους ποιοτικούς και όχι αριθμητικούς.

Λέγεται ότι οι ευκαιρίες φαντάζουν μικρές όταν πλησιάζουν και μεγάλες όταν απομακρύνονται. Θεωρώ ότι, ως παγκόσμια κοινότητα, έχουμε την ωριμότητα να αποτιμήσουμε στο ορθό της πλαίσιο την κρίση, τις δυσχέρειες και τις ευκαιρίες που δημιουργεί» επισήμανε.

Στην ομιλία του, ο κ. Λέγκας διέτρεξε το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της οικονομίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας σ' αυτή την δύσκολη συγκυρία. Αναγνώρισε, βέβαια, ότι «οι όποιες εκτιμήσεις σε αυτό το τοπίο χαμηλής ορατότητας είναι επισφαλείς», ωστόσο υπογράμμισε ότι οι αναλύσεις όλων των διεθνών οργανισμών συγκλίνουν στο ότι «η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ισχυρές αντιστάσεις απέναντι στην κρίση».

«Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας στο πρώτο εξάμηνο ήταν 3,5%, υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Δεν πρέπει ούτε να υποτιμούμε, ούτε να απαξιώνουμε τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,7% για το 2009, αφού η διατήρηση του θετικού αναπτυξιακού ρυθμού της οικονομίας έχει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της κοινωνίας.»

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του 2009 είναι «κατεξοχήν αναπτυξιακός, είναι προϋπολογισμός που απαντά με ευθύνη στις ανάγκες της οικονομίας και με ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας».

Εκτενή αναφορά έκανε στα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού, αλλά και του αγροτικού κόσμου, ενώ έδωσε έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, από 27% φέτος στο 25% το 2009 για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και στα μέτρα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. «Η πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία αποδίδει καρπούς» τόνισε και ανέφερε ενδεικτικά ότι «από το 3ο ΚΠΣ έχουν επιδοτηθεί επενδυτικά σχέδια εκατοντάδων νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων:

* από το ΠΕΠ 1.706 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

* από ΟΠΑΑΧ του ΠΕΠ Θεσσαλίας 132 επενδύσεις

* από ΟΠΑΑΧ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης 56 επενδύσεις

* από ΠΕΠ - ΕΟΜΜΕΧ - Γυναικεία επιχειρηματικότητα 557 γυναίκες επιχειρηματίες

Επίσης, στον Α κύκλο του επενδυτικού νόμου έχουν επιδοτηθεί 318 επενδύσεις με συνολικό προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ και αιτούμενη επιχορήγηση άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Στο Β κύκλο του επενδυτικού νόμου έχουν ενταχθεί 170 επενδυτικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 147,1 εκατ. ευρώ, με επιδότηση 57 εκατ. ευρώ.

«Σε κάθε περίπτωση, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται σε μια υπεύθυνη κυβέρνηση, η οποία δρα και πράττει με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και όχι τις εφήμερες εντυπώσεις» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Νίκος Λέγκας.

Στάθης Κουτμερίδης

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν. Σερρών, αναπληρωτής εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας

(Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8217 )

«Το αντίδοτο στην οικονομική ύφεση είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και οι δημόσιες επενδύσεις». Αυτό ανέφερε ο Στάθης Κουτμερίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν. Σερρών, αναπληρωτής εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Οικονομίας, τονίζοντας ότι η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί την ύπαρξη σοβαρών κρατικών παρεμβάσεων με:

* μείωση του φορολογικού βάρους

* στήριξη των νοικοκυριών

* ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και

* μεγάλες δημόσιες επενδύσεις

«Δυστυχώς» συνέχισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ «η κυβέρνησή μας αρκείται σε ένα πακέτο 28 δισ. για τις τράπεζες, χωρίς να εξασφαλίζεται η διοχέτευσή τους στην αγορά για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών» τονίζοντας ότι «εμείς, από το ΠΑΣΟΚ, για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα:

* για να περάσουν αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία

* για να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

1. Να μην ενταχθούν όλες οι τράπεζες στο πρόγραμμα.

2. Αυτές που θα ενταχθούν, να προβούν στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

3. Να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Αναχρηματοδότησης.

4. Να μην μετακυλιθούν όλα τα τοξικά προϊόντα των τραπεζών στο Δημόσιο.

5. Να μη διοχετευτούν σε άλλες δραστηριότητες και άλλες αγορές (Αν. Ευρώπη).

6. Να ακολουθήσουν οι τράπεζες τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

7. Να προχωρήσουν σε αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Στη συνέχεια ο κ. Κουτμερίδης άσκησε κριτική στην τακτική των τραπεζών διότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν οι τράπεζες κατέρριπταν νέα ιστορικά ρεκόρ κερδών στους ισολογισμούς τους, δεν μας είχαν βάλει συμμέτοχους στα κέρδη τους, ενώ τώρα θέλουν να μας καταστήσουν συμμέτοχους στις ζημιές τους» καθώς και στην κυβέρνηση διότι «ιδιωτικοποιεί τα κέρδη και κοινωνικοποιεί τις ζημιές».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτμερίδη, σ' αυτό το τοπίο, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

* η εξασφάλιση της διαφάνειας,

* ο δημόσιος έλεγχος και

* η λογοδοσία στη διαχείριση της οικονομικής στήριξης που παρέχει το ελληνικό Δημόσιο στο τραπεζικό σύστημα, τονίζοντας ότι «η ρευστότητα στην αγορά και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχει σύνδεσή της με την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων, με ευνοϊκούς όρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Κουτμερίδης επισήμανε ότι η διεθνής κρίση έχει πλήξει σοβαρούς τομείς της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας και στη χώρα μας, όπως τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, το εξαγωγικό εμπόριο, ωστόσο τόνισε ότι η κρίση αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει για τη χώρα μας μια ευκαιρία για μια νέα αφετηρία οικονομικής ανάπτυξης, στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Στο σημείο αυτό κατέθεσε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ «για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας της χώρας» όπως ανέφερε, οι οποίες (προτάσεις) κωδικοποιούνται ως εξής:

1. Μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και μείωση του φορολογικούς βάρους, έτσι ώστε κάθε πολίτης να νοιώθει ότι πληρώνει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Ενα σταθερό, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα.

2. Την επαναφορά του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες.

3. Όλα τα νομικά πρόσωπα (ν.π.) φορολογούνται με ενιαίο τρόπο για ομοιόμορφη εφαρμογή και απλούστευση.

4. Τα διανεμόμενα κέρδη στο φ.π. φορολογούνται με τη γενική κλίμακα των φ.π.

5. Τα αδιανέμητα κέρδη των ν.π. και προσωπικών εταιρειών φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή γιατί επανεπενδύονται.

6. Καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για την έρευνα, την καινοτομία, την πράσινη ανάπτυξη και κοινωνικά στοχευόμενες δράσεις, αλλά και αντικίνητρα για τις ρυπογόνους δραστηριότητες για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

7. Καθιερώνεται 5ετές αφορολόγητο για μικρές επιχειρήσεις νέων επιτηδευματιών.

8. Φορολογείται η εκκλησιαστική περιουσία, μόνο αυτή που αξιοποιείται οικονομικά.

9. Εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος ελέγχου των επιχειρήσεων με το point-system.

10. Αποτελεσματικός έλεγχος για τη διασταύρωση όλων των στοιχείων.

11. Καθιέρωση του λογιστικού προσδιορισμού των κερδών των επιχειρήσεων.

12. Υιοθέτηση νέων αναπτυξιακών προτύπων, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης και θα δώσουν κίνητρα, όχι μόνο στις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και σε ξένους επενδυτές.

13. Επίσπευση των διαδικασιών εκταμιεύσεων επιχορηγήσεων και επίσπευση του ΕΣΠΑ 2007-2013, για να μην χαθούν κονδύλια.

14. Εκπόνηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων αναδιάρθρωσης για προβληματικούς παραγωγικούς κλάδους και περιοχές.

15. Ενίσχυση του συστήματος εγγυοδοσίας για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με περίοδο χάριτος, καταρχήν ενός έτους, σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών μικρότερο των 300.000 ευρώ.

16. Δραστική απλούστευση των διαδικασιών έναρξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης και μείωση της γραφειοκρατίας.

17. Τέλος, επέκτασης του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων και για τις επιχειρήσεις του αγροτικού χώρου.

18. Και μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη, φορολογούσας αρχής και φορολογούμενου επιχειρηματία.

«Ο επιχειρηματίας δεν είναι εκ προοιμίου φοροφυγάς» κατέληξε ο κ. Κουτμερίδης, προτρέποντας «να αναπτύξουμε τη φορολογική συνείδηση, για να καταστήσουμε τη φοροδιαφυγή τη μεγαλύτερη παράβαση ενός κράτους δικαίου και την παραδειγματική τιμωρία της.»

Κωνσταντίνος Μουσουρούλης

Γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης

(Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8219 )

Στα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την ενίσχυση των επιχειρήσεων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, τονίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει σε τρεις άξονες:

1. Να δημιουργήσει, αλλά και να εξελίξει -με την έννοια της βελτίωσης- τα απαραίτητα εργαλεία, που θα διευρύνουν την παραγωγική βάση, θα αναδιοργανώσουν την παραγωγική βάση, θα απελευθερώσουν όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου -τους επιχειρηματίες-, δίδοντας όμως σωστή αναπτυξιακή καθοδήγηση.

2. Να εξασφαλίζει καλύτερο ρυθμιστικό και ελεγκτικό πλαίσιο.

3. Να μειώνει τις περιττές δαπάνες.

Ειδικότερα ο κ. Μουσουρούλης αναφέρθηκε:

* Στο νόμο για την προστασία των δανειοληπτών και τη νομική εγγύηση των καταθέσεων ως 100.000 ευρώ.

* Τη ρύθμιση για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ύψους 28 δισ. ευρώ.

* Την επιδότηση του επιτοκίου των κεφαλαίων κίνησης για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ.

* Την εξασφάλιση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που μαζί με την κοινοτική συμμετοχή ξεπερνάει τα 40 δισ. ευρώ.

* Την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων και τη μείωση του απαιτούμενου κεφαλαίου ίδρυσης.

* Την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής των κρατικών ενισχύσεων στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη οι πληρωμές των επενδυτικών σχεδίων που θα επιδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ και του ΕΠΑΝ ΙΙ θα καταβάλλονται εντός 7 ημερών.

* Την απλούστευση της βιομηχανικής αδειοδότησης. Ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο -θα κατατεθεί στη Βουλή- όπου αποσυνδέεται η όχληση από τις διαδικασίες αδειοδότησης.

* Την αναβάθμιση και την επέκταση των επιχειρηματικών πάρκων. Το νέο νομοσχέδιο θα είναι το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο κατατεθειμένο στη Βουλή.

* Τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι το «Jeremy». Σύμφωνα με τον κ. Μουσούρούλη, υπεγράφη και σύντομα θα ανοίξει αυτή η πρωτοβουλία μέσα από την οποία θα δίνονται μικροπιστώσεις σε επιχειρηματική δραστηριότητα με πολύ διαφορετικές και πολύ ευέλικτες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσουρούλη τα μέτρα της κυβέρνησης, «μεταφράζονται σε ανάπτυξη, σε χρηματοδότηση, σε προοπτική» και εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι «οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης που ζούμε, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν και το βλέπουμε αυτό με την πανηγυρική επιστροφή αντιλήψεων που θέλουν ένα ρόλο του κράτους ιδιαίτερα έντονο παντού, δηλαδή φορολογώ, δανείζομαι και παράγω και παρέχω τα πάντα. Δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν.»

Στη συνέχεια ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε ότι «οι ευκαιρίες που δίνονται από αυτή την κρίση για να κάνουμε αλλαγές και στο κοινωνικό και στο οικονομικό, αλλά και στο περιβαλλοντικό μας μοντέλο είναι μεγάλες. Για εμένα τα λάθη του παρελθόντος είναι διδακτικά. Η διδακτική τους αξία έγκειται στο ότι δεν πρέπει να τα επαναλάβουμε. Πρέπει, κατά τη γνώμη μου, με αυτοπεποίθηση αλλά και χωρίς να μας αποθαρρύνει το προσωρινό πολιτικό κόστος, που σε βάθος χρόνου θα είναι οικονομικό και κοινωνικό όφελος, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να δημιουργήσουμε ένα κράτος που θα σχεδιάζει στρατηγικά, θα επιχειρεί επιτελικά, θα προγραμματίζει αποτελεσματικά ενέργειες και πόρους και θα κινητοποιεί την ιδιωτική πρωτοβουλία.»

Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης, «όλα δείχνουν ότι ο πλούτος μετακινείται από δυτικά στα ανατολικά. Αυτόν τον πλούτο πρέπει να τον ακολουθήσουμε, να ανοίξουμε διεθνείς αλλά και εσωτερικούς δρόμους συνεργασιών. Οι τομείς είναι πάρα πολλοί: ενέργεια, πράσινη επιχειρηματικότητα, νέα προϊόντα, προϊόντα ονομασίας προέλευσης, προϊόντα που θα έχουν πιστοποίηση, χρηματοοικονομικά προϊόντα που η Ελλάδα έχει κι εδώ σχετική ανταγωνιστικότητα. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να ενισχύσουμε τη ζήτηση πάνω σε νέες επιχειρηματικές ιδέες.»

Νίκος Ρώμνιος

Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

(Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8221 )

Βρισκόμαστε στο τέλος μιας εποχής, όπως αυτής του 1929 για την παγκόσμια οικονομία και του 1989 για το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα, εκτίμησε ο Νίκος Ρώμνιος, πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, προβλέποντας ότι μπροστά μας ανοίγεται μια δυσοίωνη περίοδος, όπου η λειτουργία και η διαχείριση της οικονομίας θα αλλάξουν ριζικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ρώμνιο «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η επιδιωκόμενη με δημόσιο χρήμα ομαλοποίηση των χρηματαγορών θα εξασφαλίσει από μόνη της την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα, κρίση βαθιά, κρίση διαρθρωτική, κρίση που προμηνύεται μακρά, απαιτεί να αλλάξουμε τους τρόπους σκέψης μας, τις αντιλήψεις μας, τις συμπεριφορές μας. Πάνω απ' όλα, όμως, -σημείωσε- επιτρέπει να εγκαθιδρυθούν νέες σχέσεις, μια νέα ισορροπία, ανάμεσα στο κράτος και την αγορά, ανάμεσα στην οικονομία και την πολιτική, ανάμεσα στην αγορά και την κοινωνία. Μια ισορροπία βασισμένη στην πραγματική οικονομία και την παραγωγή, στην ηθική της επιχειρηματικότητας και την αξιοπρέπεια της εργασίας, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και την κρατική μέριμνα.»

Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στις πτυχές της βιώσιμης ανάπτυξης, τονίζοντας ότι « η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ακριβώς το αντίθετο από την οικονομική, οικολογική και κοινωνική πορεία που ακολουθήσαμε στα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Αναπτυχθήκαμε με θαλασσοδάνεια και με την εύκολη συσσώρευση εικονικού πλούτου. Πλούτου που επιτεύχθηκε με τη συνεχή ανατίμηση της λογιστικής και όχι της πραγματικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και οικογενειών, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρώμνιος, τονίζοντας ότι «αυτό που καταφέραμε μετά από σχεδόν 50 χρόνια συνεχούς προόδου, είναι η κατανομή του εισοδήματος να είναι η χειρότερη από το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου».

Κατά τον κ.Ρώμνιο «η διεθνής ανάκαμψη -όταν και όπως έρθει- δεν θα σημάνει και την έξοδο από τα δικά μας αδιέξοδα. Μας προσφέρει, όμως, μία μοναδική ευκαιρία να θέσουμε την ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο σε νέες, ανθεκτικές και σύγχρονες βάσεις. Η ελληνική οικονομία, παρά τα βήματα εκσυγχρονισμού της που έχουν γίνει, παραμένει μια ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομία, με σοβαρά διαρθρωτικά και δομικά προβλήματα.»

Γι' αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ρώμνιο, «επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης, χαμηλού πληθωρισμού και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής μετά το πέρας της κρίσης και κύριος άξονας των μεταρρυθμίσεων αυτών πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της επιστροφής στις παραδοσιακές αξίες της παραγωγής ανταγωνιστικών αγαθών και υπηρεσιών.»

Κλείνοντας, ο κ. Ρώμνιος επισήμανε ότι «η σύγχρονη επιχείρηση δεν είναι μόνο το βασικό κύτταρο της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ένα υπόδειγμα δημιουργικής συνεργασίας ανθρώπων, οι οποίοι, μέσα από οργανωμένη δράση, παράγουν απτά αποτελέσματα με πολλαπλό κοινωνικό μέρισμα. Η διαμόρφωση μιας επιχειρηματικής νοοτροπίας και κουλτούρας επηρεάζεται καθοριστικά από το γενικότερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον της κάθε χώρας.»

Ευριπίδης Ευλογημένος

Πρόεδρος του δ.σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας

(Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8213 )

Την απαισιοδοξία του για το μέλλον των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας εξέφρασε ο Ευριπίδης Ευλογημένος, πρόεδρος του δ.σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, σημειώνοντας ότι, πέραν της χρητοπιστωτικής «φούσκας» που προκάλεσε την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπάρχουν και άλλες δεκάδες αν όχι εκατοντάδες φούσκες (τιμές βασικών πρώτων υλών, χρηματιστήρια, τιμές βασικών τροφίμων, χρηματοπιστωτικά προϊόντα κ.ο.κ) σε εξέλιξη.

Τόνισε μάλιστα ότι «η εικονική οικονομία, με την ανοχή και την βοήθεια των κυβερνήσεων σχεδόν όλων των κρατών, ζει και βασιλεύει, έχοντας πάρει τα ηνία από την πραγματική οικονομία. Δεν υπάρχει αποτελεσματικό πλαίσιο θεσμών και κανόνων για τον έλεγχό της, απολαμβάνει φορολογικής ασυλίας και κυρίως απουσιάζει κάθε έννοια ηθικής στη λειτουργία της. Οι φούσκες, λοιπόν, θα σκάνε συνεχώς, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει την ένταση, τη συχνότητα και το χρόνο εκδήλωσής τους.»

Στη συνέχεια της ομιλίας του, στάθηκε ιδιαίτερα οξύς για τα αίτια και τους υπαιτίους της κρίσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου καταλαβαίνουν ότι πρέπει να βοηθήσουν ενεργά, για να ξεφύγουμε από την κρίση. Καταλαβαίνουν ότι πρέπει να διατεθούν κεφάλαια για να ορθοποδήσει η πραγματική οικονομία. Και τι κάνουν; Χρηματοδοτούν τους αίτιους, την εικονική οικονομία, προσδοκώντας ότι οι δημιουργοί της κρίσης θα έχουν την καλοσύνη να διοχετεύσουν τα κεφάλαια στην πραγματική οικονομία! Σε τι ποσοστό, με ποιο κόστος θα διοχετευτούν αυτά τα κεφάλαια; Αυτές είναι λεπτομέρειες που θα αποφασίσουν οι αίτιοι της κρίσης. Γιατί οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου αποφάσισαν να «σκεπάσουν με χρυσάφι» τους ενόχους, αντί να τους τιμωρήσουν. Γιατί, αντίθετα με τις διαχρονικές πολιτικές και πρακτικές, από τη σεισάχθεια του Σόλωνος μέχρι και την προηγούμενη οικονομική κρίση, αντί να βοηθήσουν τους πάσχοντες και αυτούς που καλούνται να βγάλουν την οικονομία από την κρίση, δίνεται πακτωλός χρημάτων στους αίτιους της κρίσης. Νομίζω ότι η ιστορία θα είναι πολύ σκληρή στην κρίση της με τους σημερινούς ηγέτες».

«¶λλα περιμέναμε εμείς» συνέχισε ο κ. Ευλογημένος. «Περιμέναμε το κράτος να βρει τρόπο να βελτιώσει τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας, με άμεσο τρόπο. Τα δεκαοκτώ δισεκατομμύρια των κρατικών εγγυήσεων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εγγύηση δανεισμού των επιχειρήσεων και όχι των τραπεζών. Τα πέντε δισεκατομμύρια που θα διατεθούν για αγορά μετοχών των τραπεζών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξόφληση των χρεών του Δημοσίου, χρεών που δημιουργήθηκαν από την μη πληρωμή επιδοτήσεων, προμηθειών υλικών, εκτέλεση δημόσιων έργων, επιστροφή ΦΠΑ κ.ο.κ. Περιμέναμε, ακόμα, το κράτος να αναθεωρήσει άρδην, προς τα επάνω, το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, για να ανακουφιστεί ο κατασκευαστικός κλάδος και κατ' επέκταση η οικονομία ολόκληρη.»

Τι ζητεί ο επιχειρηματικός κόσμος

Αναφερόμενος στις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και της πραγματικής οικονομίας, ο κ. Ευλογημένος σημείωσε: «Πέρα από τα βραχυπρόθεσμα αυτά μέτρα, περιμένουμε και άλλα, τα οποία θα διασφαλίσουν το μέλλον της πραγματικής οικονομίας. Περιμένουμε τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. Ενός μοντέλου ανάπτυξης σύγχρονου, στηριγμένου σε νέους θεσμούς και σε κλάδους αναπτυξιακής αιχμής της σύγχρονης οικονομίας. Περιμένουμε στροφή από την εικονική οικονομία της χρηματοπιστωτικής κερδοσκοπίας και ανηθικότητας, στην πραγματική οικονομία της εργασίας, της παραγωγής του δημιουργικού μόχθου. Μια στροφή που θα οχυρώνει την πραγματική οικονομία από την άκρατη κερδοσκοπία και την ανηθικότητα της εικονικής οικονομίας, μια στροφή που θα δίνει προτεραιότητα στην πραγματική και όχι στην εικονική οικονομία, όσον αφορά τους πόρους, τη φορολογία, το ενδιαφέρον του κράτους. Να διατυπωθούν και να εφαρμοστούν μέτρα αποτελεσματικού ελέγχου της εικονικής οικονομίας και να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας.

Τέλος, περιμένουμε ριζική αλλαγή νοοτροπίας στην αντιμετώπιση των επιχειρηματιών από τους κρατικούς λειτουργούς και αναδόμηση του κρατικού μηχανισμού, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι μόνο με την σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

Πιο συγκεκριμένα, περιμένουμε τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, της διοίκησης, της παιδείας και της επιχειρηματικής δράσης. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτικό θάρρος, με δραστική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, με εξοβελισμό της κομματικοκρατίας από όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου και με ποιοτική και οργανωτική αναγέννηση της δημόσιας διοίκησης. Μοναδικό κριτήριο για τους δημόσιους λειτουργούς πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη με αποτελεσματικότητα».

Κατά τον κ. Ευλογημένο «το ζητούμενο δεν είναι πώς αντιμετωπίζουμε την παρούσα οικονομική κρίση, αλλά πώς θα ξεφουσκώσουμε τις οικονομικές φούσκες, για να αποφύγουμε τις επόμενες κρίσεις. Και επειδή αυτό είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, επειδή απαιτείται γι' αυτό συνεργασία όλων των κρατών της υφηλίου, πολύ φοβάμαι ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις κρίσεις, και όποιος αντέξει.

Όσον αφορά τα μόνιμα διαθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, είμαι και πάλι απαισιόδοξος, γιατί δεν υπάρχει το ανάλογο πολιτικό θάρρος για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και δεν υπάρχει συναίνεση της κοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων».

Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι «η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλούνται από τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν, είναι έντονα ανασταλτικοί παράγοντες στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιχειρηματικότητα απαιτεί γνώσεις και θάρρος. Το να επιχειρήσεις σήμερα στην Ελλάδα, σε αντικείμενο της πραγματικής οικονομίας, ξεπερνά τα όρια του θάρρους και πλησιάζει τα όρια της απρονοησίας».

Φώτης Γκούπας

Γενικός γραμματέας Περιφέρειας Θεσσαλίας

(Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8215 )

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Φώτης Γκούπας, «άνοιξε» το χαιρετισμό του με μια σύντομη αναφορά στην παγκόσμια οικονομική κρίση, στην οποία, όπως ανέφερε «αναπόφευκτα η ελληνική οικονομία θα δοκιμαστεί και θα κληθεί να αποδείξει τις αντοχές της».

Ο ίδιος συνέχισε ότι «παρά τις διεθνείς πιέσεις, οι μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας δείχνουν να αποδίδουν. Η πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα δικαιώνεται αλλά αυτό δημιουργεί υποχρέωση για ένταση προσπαθειών και ακόμα μεγαλύτερη υπευθυνότητα στο μέλλον. Σε μια περίσταση που όμοιά της δεν είχαμε γνωρίσει ποτέ, η ελληνική οικονομία αντέδρασε γρηγορότερα, αποτελεσματικότερα και καλύτερα απ' όσο πολλοί θα περίμεναν».

Ειδικότερα στη Θεσσαλία, όπως ανέφερε ο κ. Γκούπας, «οι ενδείξεις που έχουμε μέχρι στιγμής είναι θετικές. Τα στοιχεία δείχνουν σταθερή αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, γεγονός που μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε συνέχιση της πορείας ανάπτυξης που είχαμε τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια και του ΕΣΠΑ, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι:

* Στο πλαίσιο του ΠΕΠ και του αναπτυξιακού νόμου, οι ιδιωτικές επενδύσεις που εγκρίθηκαν και ενισχύθηκαν σε επίπεδο Περιφέρειας ανέρχονται σε 2.713 σε όλη τη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

* Στο πλαίσιο της Β φάσης του επενδυτικού νόμου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 279 αιτήσεις υπαγωγής, για επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό που χρειάζεται τώρα» συνέχισε ο γ.γ. της Περιφέρειας «είναι πολλή δουλειά από όλους μας - επιχειρηματίες, εργαζόμενους, χρηματοπιστωτικό σύστημα, φορείς και πολιτικές δυνάμεις, ώστε να περιφρουρήσουμε όλα όσα έχουμε πετύχει μαζί, αλλά και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας. Ένας ρεαλιστικός στόχος θα ήταν να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε κατά το δυνατό τις συνέπειες της κρίσης, τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού και ιδίως αυτών που πιέζονται περισσότερο».

Η ελληνική οικονομία εμφανίζει σήμερα ισχυρότερες αντοχές και καλύτερες προοπτικές από τις οικονομίες πολλών εταίρων μας στην Ευρώπη. Με οδηγό αυτή τη σκέψη, μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια και να αντιμετωπίσουμε τους περιορισμούς του σήμερα ως ευκαιρίες, στη νέα εποχή που έρχεται.

Κλείνοντας, ο κ. Γκούπας ζήτησε τη συστράτευση όλων «σ' αυτή τη εθνική προσπάθεια» τονίζοντας ότι «μπορούμε να απαντήσουμε με αισιοδοξία και, με συγκροτημένο σχέδιο, να μετατρέψουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία.»

Δημήτρης Γκουντόπουλος

Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας

(Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8214 )

Αμεσα και στοχεύμενα μέτρα σε τέσσερις βασικές κατευθύνσεις, πρότεινε ως αναγκαία για την άμβλυνση των επιπτώσεων της παγκόσμιας κρίσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, Δημήτρης Γκουντόπουλος. Μιλώντας εκ μέρους και των τριών υπόλοιπων επιμελητηρίων της Θεσσαλίας, ο κ. Γκουντόπουλος άσκησε δριμεία κριτική σ' αυτούς που προκάλεσαν την κρίση, αλλά και σ' αυτούς που ευθύνονται για την ασυδοσία των αγορών. «Οι αγορές δεν απελευθερώθηκαν από μόνες τους» σχολίασε σκωπτικά.

«Σήμερα ήδη βιώνουμε τα πρώτα στάδια μιας οικονομικής κρίσης, το βάθος και την μορφή της οποίας κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει. Οι αρνητικές επιπτώσεις της είναι ήδη υπαρκτές σε όλο το φάσμα της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής. Η ραγδαία αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, η άμεση σημαντική μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων λόγω και του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας, οι σταδιακές απολύσεις εργαζομένων είναι πλέον ορατά, ενώ είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος. Είναι δεδομένο, πλέον, ότι από την κρίση αυτή δεν μπορούμε να εξέλθουμε αλώβητοι είτε ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε ως καταναλωτές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Λάρισας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Γκουντόπουλο, το ζητούμενο πλέον είναι η ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία από τη διεθνή οικονομική κρίση. Και η ελαχιστοποίηση αυτή, συνέχισε, «απαιτεί την υλοποίηση αφενός ενός αμέσου, συγκροτημένου και συνεπούς «πακέτου» μέτρων, το οποίο θα πρέπει να οδηγεί στην τόνωση της ρευστότητας και στην αποφυγή απότομης πτώσης της ζήτησης, και αφετέρου τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και παραγωγικής βάσης».

Οι προτάσεις των επιμελητηρίων

Σύμφωνα με τον κ. Γκουντόπουλο, η πρώτη κατεύθυνση αφορά τα άμεσα μέτρα που πρέπει να υπάρξουν για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και «σε αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε ως αναγκαία τα ακόλουθα:

1. Την επιτάχυνση των διαδικασιών εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ για παροχή εγγυήσεων άμεσα για δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες, όχι μόνο για επενδύσεις αλλά και για κεφάλαια κίνησης για όλο το φάσμα των μικρομεσαίων.

2. Την παροχή δανείων εκ μέρους των τραπεζών με επιτόκια προσαρμοσμένα στα ευρωπαϊκά δεδομένα (ανώτατο όριο 2,5-3 μονάδων στο spread τουλάχιστον για δάνεια κεφαλαίου) ανεξάρτητα από την ένταξή τους ή όχι στο προτεινόμενο σύστημα, δηλαδή πάγωμα των επιτοκίων στα παραπάνω επίπεδα για το χρονικό διάστημα της κρίσης. Τα τεράστια υπερκέρδη των τραπεζών μπορούν να στηρίξουν ένα τέτοιο μέτρο στην παρούσα κρίση.

3. Την επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και ταυτόχρονη εκκαθάριση όλων των υποθέσεων στο βαθμό που έχουν πληρωθεί οι οφειλές. Η εκκαθάριση αυτή θα απελευθερώσει περίπου 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις και πολίτες.

4. Αναπροσαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού με σαφή και διακριτή αναπτυξιακή κατεύθυνση αλλά και στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων.

5. Την επαναφορά του αφορολόγητου πόσου των 10.500 ευρώ για τους μικρούς επιχειρηματίες και τη διεύρυνση των δόσεων με το νέο κλείσιμο των βιβλίων, ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή των δόσεων.

6. Την άμεση επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για επενδύσεις. Το μέτρο αυτό έχει αποδεδειχτεί ότι είναι το αποτελεσματικότερο για άμεσες επενδύσεις μέσα από μερική επένδυση των κερδών.

7. «Πάγωμα» ως το τέλος του 2009 όλων των τιμολογίων ΔΕΗ, ΟΤΕ , δημοτικών τελών κλπ.

8. Την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, και την απαλλαγή της επαγγελματικής στέγης από αυτόν, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιδιοχρησία.

9. Την επιτάχυνση των διαδικασιών και την απλούστευσή τους για το ξεκίνημα των δράσεων του ΕΣΠΑ.

10. Χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από το υπουργείο Απασχόλησης για φοιτητές, σπουδαστές κλπ., ώστε να στηριχτεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Ανάλογο μέτρο θεσμοθετήθηκε στη Γάλλια για δάνεια μέχρι ύψους 25.000 ευρώ και με διάρκεια 8 χρόνια.

Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά τον αγροτικό τομέα παραγωγής, που τουλάχιστον για τη Θεσσαλία είναι αιμοδότης της αγοράς και της ανάπτυξης.

1. Είναι αναγκαίο να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, ειδικά φέτος που δεν έχει πουληθεί η παραγωγή. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αφορά την παροχή χαμηλότοκων δανείων για την αγορά πρώτων υλών και εφοδίων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

2. Τη στήριξη με χαμηλότοκα μακροχρόνια δάνεια των εμπορικών επιχειρήσεων αγροτικών εφοδίων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα πιστώσεων των αγροτών.

3. Την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, που σήμερα με ευθύνη κάποιων δεν μπορούν να διατεθούν στην εσωτερική αγορά σε τιμές που να εξασφαλίζουν την επιβίωση των αγροτών.

Η τρίτη κατεύθυνση προτάσεων αφορά όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Θεωρούμε αναγκαίο ότι, για το ξεπέρασμα της κρίσης, θα πρέπει και οι ίδιοι να αναλάβουν εσωτερικές πρωτοβουλίες. Αυτές αφορούν:

1. Την ελαχιστοποίηση των ελαστικών δαπανών της κάθε επιχείρησης.

2. Τη συμπίεση των τιμών και τη μείωση των ποσοστών κερδών, ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση των καταναλωτών σε τέτοια περίοδο κρίσης.

3. Σε περιόδους έντονης κρίσης παρουσιάζονται φαινόμενα τοκογλυφίας. Η λύση δεν είναι η προσφυγή σε αυτή την μέθοδο χρηματοδότησης, που έχει στοιχήσει μέχρι και ζωές σε μικρομεσαίους.

Τα όποια βήματα για χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σήμερα.

Η τέταρτη κατεύθυνση αφορά τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό, μιας και έχει δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας. «Θέλουμε εκ μέρους όλων των μικρομεσαίων να τους διαβεβαιώσουμε ότι οι απολύσεις θα είναι το έσχατο μέτρο άμυνάς μας» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, διευκρινίζοντας ότι «δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις, ιδιαίτερα από τους μικρομεσαίους που έχουν ταυτιστεί μαζί τους ως κοινοί εργαζόμενοι στην μικρομεσαία επιχείρηση».

Σύμφωνα με τον κ. Γκουντόπουλο, η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με συντονισμένες ενέργειες, ο κίνδυνος όμως θα είναι πάντα ορατός, στο βαθμό που δεν θα υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο ανάπτυξης της χώρας.

Ένα σχέδιο που θα ισχυροποιεί την ελληνική οικονομία και την παραγωγική της βάση. Αν υπήρχε μια διαφορετική αναπτυξιακή πολιτική, οι επιπτώσεις των όποιων οικονομικών κρίσεων θα ήταν πραγματικά περιορισμένες και όχι γενικευμένες όπως είναι σήμερα. ¶ρα είναι αναγκαίο να ανοίξουμε άμεσα ένα διαρκή διάλογο για την διαμόρφωση μιας τέτοιας πολιτικής. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι των αποτυχημένων αναπτυξιακών πολιτικών της κυβέρνησης και των διαρθρωτικών αδυναμιών της παραγωγικής μας βάσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Κριτική στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Το φαινόμενο της ασυδοσίας του όλου χρηματιστηριακού αλλά και τραπεζικού συστήματος στην χώρα μας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, μιας και οι τράπεζες ήταν πάντα τα χαϊδεμένα παιδιά όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, τόνισε ο κ. Γκουντόπουλος, σημειώνοντας ότι «λειτουργώντας ως άτυπο καρτέλ, επέβαλαν τους δικούς τους όρους μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων, καταχρηστικών χρεώσεων κλπ., πολλές φορές δε αψηφώντας ακόμη και αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης.

«Η σημερινή τους στάση και θέση» συνέχισε ο κ. Γκουντόπουλος «είναι ιδιαίτερα προκλητική, όχι μόνο απέναντι στο προτεινόμενο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, μέσα από το όποιο ενισχύονται με ζεστό χρήμα με χαριστικούς σχεδόν όρους, αλλά και από το ότι θέλουν μέσα από την κρίση να διευρύνουν τα υπερκέρδη των τελευταίων ετών.

Σε μια περίοδο όπου είναι αναγκαία μια συνολική και συλλογική προσπάθεια για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, κάποιοι επιμένουν, παρά τη σημαντική μείωση των επιτοκίων διεθνώς, να αυξάνουν τα δικά τους επιδιώκοντας περισσότερα κέρδη. Είναι οι ίδιοι που, με τις ευλογίες των κυβερνόντων, δημιούργησαν μια τεχνική ευδαιμονία φορτώνοντας με κάρτες, δάνεια και υπερκαταναλωτισμό εκατομμύρια Ελληνες (...) Σήμερα που σφραγίζονται επιταγές ακόμη και των 300 ευρώ, που οι τζίροι μειώνονται σημαντικά αδυνατώντας όλοι σχεδόν οι μικροί να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, σήμερα που πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στην πόρτα της ανεργίας, δεν αρκούν διαπιστώσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουντόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση «να μην επιδείξει παράλογη ανοχή στις απαιτήσεις και στην πρακτική των τραπεζών και ταυτόχρονα να αναλάβει πρωτοβουλίες ενεργητικών πολιτικών στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων».

¶λλοι ομιλητές

Ο παριστάμενος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Αγοραστός, στο χαιρετισμό του στην ημερίδα, τόνισε ότι το κλίμα στην παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα φορτισμένο. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει το άλλοθι είπε για τους φορείς, προκειμένου να καταφύγουν σε ενέργειες οι οποίες δεν θα δικαιολογούνται από το μέγεθος των επιπτώσεων. Οι εργοδότες, ανέφερε, θα πρέπει να περιορίσουν τα κέρδη τους και να μην καταφύγουν σε απολύσεις για να μειώσουν το κόστος εργασίας. Παράλληλα οι συνδικαλιστές θα πρέπει πρωτίστως να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας. (Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8212 )

Ο νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός, τόνισε ότι η κρίση είναι δεδομένη και θα επηρεάσει όλες τις κοινωνικές ομάδες. Απηύθυνε πρόσκληση για συστράτευση όλων των παραγόντων της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας για την αντιμετώπιση της κατάστασης. (Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8216 )

Ο πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, Γ. Σουφλιάς, τόνισε ότι η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μάς αφορά όλους . Δεν περισσεύει κανένας, τόνισε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση θα θέσει τους κανόνες και οι παραγωγικοί φορείς θα γίνουν αποδέκτες. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς μεταξύ των άλλων δημιουργούν τις 7 από τις 10 θέσεις απασχόλησης. (Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8222 )

Χαιρετισμοί

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Καρδίτσας, Δημ. Σιούφας, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτ. Χατζηγάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Χρ. Ζώης, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σπ. Ταλιαδούρος, οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βασ. Εξαρχος, Φ. Σαχινίδης, Κ. Τσιάρας, και Αθ. Ζήση, η πρώην βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Ζέττα Μακρή, ο νομάρχης Τρικάλων, Ηλ. Βλαχογιάννης, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ, Ελ. Σκανδάλης.

Ο γενικός διευθυντής της της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, Γιάννης Περλεπές, αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της εφημερίδας, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των οικονομικών εφημερίδων από πλευράς αναγνωσιμότητας με 73.000 αναγνώστες ημερησίως, ενώ και η επισκεψιμότητα στο δικτυακό τόπο (site) στις πρώτες θέσεις με 720.000 διαφορετικούς επισκέπτες το μήνα. Επίσης, τόνισε ότι στέκεται αρωγός στα προβλήματα και στις πρωτοβουλίες των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στην τρέχουσα συγκυρία. (Δείτε την ομιλία: http://www.naftemporiki.gr/video/video.asp?id=8220 )



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα