ΕΚΤ: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική - Ολοκλήρωση του APP στο γ' τρίμηνο

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 15:18
UPD:15:38

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερή τη νομισματική της πολιτική, εμμένοντας στα σχέδιά της να χαλαρώσει σιγά σιγά τα έκτακτα μέτρα τόνωσης, καθώς οι ανησυχίες για τον υψηλό πληθωρισμό υπερισχύουν των ανησυχιών για μια ύφεση που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ επανέλαβε σήμερα την πρόβλεψη της για ολοκλήρωση των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) το γ' τρίμηνο, κάτι που θα ανοίξει στη συνέχεια τον δρόμο για την σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία από την τελευταία του συνεδρίαση ενισχύουν την προσδοκία του ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο.

Οι καθαρές αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος μειώνονται στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Ο όγκος των αγορών ομολόγων στο τρίτο τρίμηνο θα καθοριστεί αργότερα.

Για την Ελλάδα, η EKT επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει να διατηρεί ευέλικτη στάση. Όπως αναφέρει, η ευελιξία αυτή θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελληνική Δημοκρατία επιπλέον της αξίας των ομολόγων που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των αγορών στη συγκεκριμένη χώρα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής προς την ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημία». 

Μεταξύ των πιο προσεκτικών κεντρικών τραπεζών στον κόσμο, η ΕΚΤ υστερεί πολύ πίσω από σχεδόν όλες τις μεγάλες ομότιμες τράπεζες, πολλές από τις οποίες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια πέρυσι. Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες, οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Νότιας Κορέας και της Νέας Ζηλανδίας αύξησαν το κόστος δανεισμού.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια οκτώ φορές ή περισσότερο τα επόμενα δύο χρόνια, οδηγώντας τον κόσμο στη σύσφιξη της πολιτικής.

«Οποιεσδήποτε προσαρμογές στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθούν κάποια στιγμή μετά το τέλος των καθαρών αγορών του Διοικητικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του APP και θα είναι σταδιακές», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα