Ο Γολγοθάς της ΕΚΤ

Πολλά τα «πάθη» στην Ευρωζώνη - Χωρίς «πασχαλινό αυγό» η σημερινή συνεδρίαση
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 09:50
UPD:10:38
REUTERS/POOL

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι τραπεζίτες της ΕΚΤ θα συναντηθούν σήμερα στη Φραγκφούρτη για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής με φόντο την εκτίναξη του πληθωρισμού σε επίπεδα - ρεκόρ και την αποδυνάμωση της ανάπτυξης, ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου συγκεντρώνοντα για δεύτερη φορά από τη ρωσική εισβολή στηυν Ουκρανία, με τις προοπτικές για την Ευρωζώνη να έχουν θολώσει. Η διπλή απειλή εκρηκτικού πληθωρισμού και επιβράδυνσης (ή ακόμη και ύφεσης όπως προειδοποιεί μερίδα αναλυτών) καθιστά εξαιρετικά περίπλοκο το έργο της κεντρικής τράπεζας.

Με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να είναι ήδη στο 7,5% και να υπολογίζεται ότι θα μείνει κοντά σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμη, πολλοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ δεν έχει άλλη επιλογή από το να προβεί σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αρχικά υπολόγιζε. Τι θα γίνει όμως αν η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού ρίξει ακόμη βαθύτερα το ΑΕΠ των οικονομιών της νομισματικής ένωσης; 

Η Κριστίν Λαγκάρντ, που θα συμμετέχει μάλλον μέσω τηλεδιάσκεψης, αφου είχε διαγνωσθεί 6 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση με κορωνοϊό, θέλει να προχωρήσει με προσεχτικά βήματα. Έχει όμως απέναντί της ένα «σμήνος από γεράκια», που απαιτούν να σφίξει το ζωνάρι εδώ και τώρα. O γαλλικός Τύπος σχολιάζει ότι η Λαγκάρντ έχει μπροστά της έναν «Γολγοθά». 

Υπό τις συνθήκες αυτές η Berenberg Bank εκτιμά ότι δεν θα έχουμε οριστικές αποφάσεις ούτε σήμερα. «Η σημερινή συνάντηση δεν θα έχει πασχαλινό αυγό. Μπορούμε να περιμένουμε μία "ζωντανή" αντιπαράθεση, αλλά όχι μεγάλη απόφαση ακόμη» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ. 

Η συνέντευξη της κ. Λαγκάρντ θα αρχίσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος και εκεί οι ερωτήσεις για το πότε θα έρθουν οι αυξήσεις επιτοκίων και πόσο δραστικές αυτές θα είναι αναμένεται να κυριαρχήσουν. 

Η όποια αύξηση επιτοκίων θα είναι η πρώτη για την ΕΚΤ εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Θα αφορά δε πιθανότατα το καταθετικό επιτόκιο, που σήμερα είναι σε αρνητικό έδαφος, στο -0,5%. Αναλυτές εκτιμούν ότι έως τα τέλη του έτους θα έχει φτάσει στο μηδέν. 

Η οριστική απόφαση θα έρθει μάλλον τον Ιούνιο, με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να θέλουν μεταξύ άλλων να δουν και το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα