Μπούλαρντ (Fed): Φαντασίωση η μείωση πληθωρισμού με μετριοπαθείς αυξήσεις επιτοκίων

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 11:07
UPD:11:13

Ο κορυφαίος αξιωματούχος της Federal Reserve του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, έκανε λόγο για «αποκύημα της φαντασίας» να υποθέσει κανείς ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα των ΗΠΑ μπορεί να μειώσει τον πληθωρισμό επαρκώς χωρίς να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Τζέιμς Μπούλαρντ, πρόεδρος του τμήματος του Σεντ Λούις της Fed, δήλωσε ότι χρειάζεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να είναι ιδιαίτερα επιθετική στις προσπάθειές της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Τα σχόλια από τον Μπούλαρντ, μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς και σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα γεράκια της, έρχονται σε αντίθεση με διαφορετικούς αξιωματικούς, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές σχετικά με την ανάγκη να βρεθούν τα επιτόκια πιο κοντά σε έναν «αμερόληπτο» βαθμό αυτούς τους 12 μήνες.

Ο Μπούλαρντ θεωρεί ότι το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα επιθυμούσε να ξεπεράσει το όριο του 2,4% που προκρίνεται προς το παρόν όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε αυτούς τους 12 μήνες, εφόσον έχει στόχο να ωθήσει τον πληθωρισμό πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%.

«Υπάρχει λίγη φαντασία, πιστεύω, στην παρούσα κάλυψη στις κεντρικές τράπεζες», δήλωσε σε μια συνέντευξη στο Monetary Occasions. «Η ουδετερότητα δεν πρέπει να ασκεί καθοδική πίεση στον πληθωρισμό. Απλώς παύει να ασκεί ανοδική πίεση στον πληθωρισμό».

«Πρέπει να ασκήσουμε πίεση προς τα κάτω στο μέρος του πληθωρισμού που προβλέπουμε ότι είναι επίμονος», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που επιβεβαίωσαν ότι το κόστος των αγοραστών αυξήθηκε σε ετήσια βάση 8,5% τον Μάρτιο, μετά την αύξηση της ζήτησης και των τιμών της βενζίνης που τροφοδοτήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Αυτή η έκθεση του πληθωρισμού απλώς υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα ότι η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη και πρέπει να περάσει μπροστά», δήλωσε.

Ο Μπούλαρντ υποστηρίζει την αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τον Μάιο, κάτι που την προέτρεψε να κάνει στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, όταν η κεντρική τράπεζα τα αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα