Σημαντικές επενδύσεις σε έργα υποδομής περιλαμβάνει το σχέδιο Ομπάμα

Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2008 13:57

Τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργα υποδομής από τη δεκαετία του 1950 και φιλόδοξα μέτρα για την προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας των κτιρίων, περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας που επεξεργάζεται ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως δήλωσε σήμερα, το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, θα προωθεί επίσης την πρόσβαση στο Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και θα προβλέπει τον εκσυγχρονισμό των σχολικών κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα.

«Χρειαζόμαστε δράση και τη χρειαζόμαστε τώρα», τόνισε ο Ομπάμα στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό διάγγελμα του Δημοκρατικού Κόμματος, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ιδιαίτερα απογοητευτικών στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, μόνο το Νοέμβριο οι Αμερικανοί εργοδότες περιέκοψαν 533.000 θέσεις εργασίας, τις περισσότερες σε διάστημα 34 ετών. Από τις αρχές του έτους, έχουν χαθεί συνολικά 1,91 εκατ. θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα, που αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει υποσχεθεί ότι θα ενεργήσει γρήγορα προκειμένου να βγάλει την αμερικανική οικονομία από την ύφεση, την ώρα που η ανεργία έχει φτάσει το 6,7% και ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 8% μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Για το σκοπό αυτό, ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο του να βρει ένα σχέδιο για τη δημιουργία τουλάχιστον 2,5 εκατ. θέσεων εργασίας μέχρι το 2011.

Τον προσεχή Ιανουάριο, αναμένεται επίσης να εγκριθεί από το Κογκρέσο ένα νέο νομοσχέδιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας, το οποίο θα είναι έτοιμο να υπογραφεί από τον Ομπάμα αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

«Αρχικά, θα ξεκινήσουμε μια τεράστια προσπάθεια για να κάνουμε τα δημόσια κτίρια πιο αυτόνομα ενεργειακά. Σήμερα, η κυβέρνησή μας πληρώνει το μεγαλύτερο λογαριασμό στον κόσμο για την ενέργεια», τόνισε ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος.

Υπογράμμισε, δε, πως εκατομμύρια νέες θέσεις θα δημιουργηθούν από «τη μεγαλύτερη νέα επένδυση στις εθνικές υποδομές μετά τη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας τη δεκαετία του 1950».

Όπως προβλέπει το σχέδιο, οι Πολιτείες θα χάσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση αν δεν ενεργήσουν γρήγορα για να κατασκευάσουν ή να επισκευάσουν δρόμους και γέφυρες. «Θα θέσουμε έναν απλό κανόνα: χρησιμοποιήστε τα (τα χρήματα), αλλιώς θα τα χάσετε», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το σχέδιό του προβλέπει επίσης τον εκσυγχρονισμό των σχολείων ώστε να γίνουν ενεργειακά πιο αυτόνομα και να εγκατασταθούν νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στις τάξεις. "Θα ανανεώσουμε επίσης το σύστημα υψηλών ταχυτήτων. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να κατατάσσονται στη 15η θέση όσον αφορά τη διάδοση της ευρυζωνικότητας», σημείωσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα