Κίνα: Αρχίζει η σύνοδος για τις οικονομικές προτεραιότητες

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2008 07:43

Για τις οικονομικές προτεραιότητες το 2009, συνεδριάζουν σήμερα οι ανώτερες αρχές της Κίνας, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών που ενδέχεται να έχει στον ασιατικό γίγαντα, μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η παραδοσιακή, κεκλεισμένων των θυρών, συνέλευση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα διαρκέσει τρεις ημέρες, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Τα αποτελέσματα της συνόδου αυτής αναμένεται να είναι όλως αντίθετα με εκείνα του 2007, όταν αποφασίσθηκε ότι για το 2008 θα πρέπει να ισχύσει μία αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να χαλιναγωγηθεί η «υπερθέρμανση» της οικονομίας.

Ηδη από τις τελευταίες εβδομάδες, το Πεκίνο έχει λάβει μέτρα για να χαλαρώσει ο νομισματικός έλεγχος και να ευνοηθούν οι πιστώσεις κι οι επενδύσεις, καθώς η οικονομία έχει αρχίσει να παρουσιάζει σημεία επιβράδυνσης.

Οι αρχές ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μείωση των εξαγωγών, οι οποίες έχουν τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και τα αποθεματικά του κράτους κατά τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης στις χώρες της Δύσης, οι οποίες πλήττονται από ύφεση.

«Η σύνοδος πρόκειται να αποφασίσει λεπτομερώς για μέτρα που θα βοηθήσουν να εξασφαλισθεί τουλάχιστον ρυθμός 8% στην ανάπτυξη το 2009, που είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στην απασχόληση», τονίζει ο Σονγκ Χονγκ της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας στην εφημερίδα Κινεζική Ημερησία.

Η κυβέρνηση εκτιμά τελευταίως πως η κατάσταση είναι «κρίσιμη» για την απασχόληση, καθώς έχει αρχίσει να ανακοινώνεται το κλείσιμο αρκετών εργοστασίων στα νότια της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα