Επιφυλακτικότητα στις αγορές, με το βλέμμα σε FED και ΕΚΤ

Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 13:40
UPD:13:41
EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER

Ήπια ανοδικά κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στο +0,8% και τις 891 μονάδες. Οι τράπεζες ενισχύονται 1,66%. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία και το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων της Δύσης στη Μόσχα, ενώ στο «τραπέζι» βρίσκεται και το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 1,02%, ενώ ο δείκτης μεσαίας στο +0,39%.

Εν τω μεταξύ κατεβαίνει απότομα ο πήχυς για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την ΤτΕ ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα είναι 3,8% στο βασικό και 2,8% στο δυσμενές σενάριο. Ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 5,2% στο βασικό και 7% στο δυσμενές σενάριο, ενώ σύμφωνα με την ΤτΕ υπάρχουν περιθώρια μόνο για στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Στο ταμπλό, Eurobank (+3%), Coca Cola , ΟΤΕ (+2,5%) ενισχύονται. Ήπια ανοδικά επιχειρούν Titan, ΕΥΔΑΠ, υποχωρούν Quest και Jumbo.

Αστάθεια επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις λεπτομέρειες των σχεδίων νομισματικής σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία. Χθες, η Λάελ Μπρέιναρντ της Federal Reserve προανήγγειλε παράλληλες αυξήσεις επιτοκίων και πωλήσεις κρατικών ομολόγων.

Σήμερα Πέμπτη δημοσιεύονται και τα πρακτικά της αντίστοιχης συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6% μέχρι το μεσημέρι, καταγράφοντας διακυμάνσεις από την έναρξη των συναλλαγών. Οι μετοχές της υγειονομικής περίθαλψης σημείωσαν αύξηση 1,8%, ενώ οι βασικοί πόροι μειώθηκαν κατά 1,1%.

Με κέρδη 0,61% κινείται ο DAX της Φρανκφούρτης. Οριακές μεταβολές για τον FTSE στο Λονδίνο, άνοδος 0,73% στο Παρίσι.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε κατά περίπου 1,6% την Τετάρτη, καθώς τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει μια πιο επιθετική διαδικασία σύσφιξης.

Την Τετάρτη η Wall Street ξεπούλησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι σχεδίαζαν να μειώσουν τα τρισεκατομμύρια σε ομόλογα κατά ένα συναινετικό ποσό περίπου 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανέφεραν ότι μία ή περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα