Καλά νέα από ΗΠΑ

Τι έγινε στις αγορές
Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2008 00:01

¶νεμος αισιοδοξίας έπνευσε χθες στις διεθνείς αγορές, εν μέσω κυβερνητικών πρωτοβουλιών ανά τον κόσμο για τη στήριξη της οικονομίας και των κλυδωνιζόμενων βιομηχανιών.

Οι σημαντικότερες ειδήσεις ήρθαν από τις ΗΠΑ, με τον Μπαράκ Ομπάμα να υπόσχεται δυναμικές δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και το Λευκό Οίκο να επεξεργάζεται με το Κογκρέσο τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Στη Wall Street οι βασικοί δείκτες επιδόθηκαν σε μίνι ράλι, με τη μετοχή της GM να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι κλάδοι πρώτων υλών και πετρελαιοβιομηχανιών, εν μέσω ανάκαμψης στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων.

Θεαματική ήταν η άνοδος στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 847,26 μονάδες ενισχυμένος σε ποσοστό 6,7%. ¶λμα 13,7% έκανε ο επιμέρους δείκτης των πρώτων υλών DJ Stoxx basic resources.

Κλίμα ευφορίας επικράτησε και στην Ασία. Κέρδη 6% παρουσίασε το Λονδίνο, 7,6% η Φρανκφούρτη, ενώ στο +8,7% έκλεισε το Παρίσι. Στο Τόκιο ο Nikkei ενισχύθηκε 5,2% στις 411,54 μονάδες, ενώ στο Χογκ Κογκ ο Hang Seng έκλεισε με κέρδη 8,7%.

Η ανάκαμψη των μετοχών άσκησε ισχυρές πιέσεις στο δολάριο και το γιεν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα