Στη «σκιά» του αυτοκινήτου

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008 00:01

Η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κογκρέσο για οικονομική στήριξη των «τριών μεγάλων» του Ντιτρόιτ προκάλεσε τριγμούς στις διεθνείς αγορές καθώς πιθανή πτώχευση μιας μεγάλης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας θα μπορούσε όχι μόνο να θέσει υπό αμφισβήτηση οιαδήποτε πιθανότητα ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας προς τα τέλη του 2009 αλλά και να δημιουργήσει έναν ατελείωτο «φαύλο κύκλο» στην παγκόσμια οικονομία, αφού πρόκειται για έναν τομέα που απασχολεί χιλιάδες εργαζομένους και από τον οποίο εξαρτώνται πολλές βιομηχανίες.

Η είδηση όμως λίγο αργότερα ότι ο Λευκός Οίκος σκέπτεται να χρησιμοποιήσει χρήματα από το πακέτο στήριξης του χρηματοοικονομικού τομέα ύψους 700 δισ. δολαρίων σταθεροποίησε τη Wall Street σε μία όμως ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση. Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια έκλεισαν πτωτικά, με αδύναμο «κρίκο» τις μετοχές του τραπεζικού τομέα καθώς αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για μεγάλες απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, ενώ πλήγμα υπέστη και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 2,8%, καταγράφοντας από τις αρχές του έτους έως σήμερα απώλειες της τάξης του 45%. Το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε ακόμη περισσότερο από τα απογοητευτικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη και το επιχειρηματικό κλίμα στη Γαλλία. O FTSE 100 στη Βρετανία υποχώρησε 2,5%, ο CAC 40 στη Γαλλία 2,8%, ενώ ο DAX στη Γερμανία 2,2%. Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν και τα χρηματιστήρια στην Ασία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα