Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2008 05:57

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές εν μέσω εικασιών ότι το υπουργείο Οικονομίας των ΗΠΑ θα στηρίξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της Κίνας ότι σκοπεύει να αυξήσει τον δανεισμό κατά 584 δισ. δολ. για να τονώσει την κατανάλωση.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. αναρριχήθηκαν 7,4% στο Τόκιο και της Posco, της τρίτης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Ασίας, κατά 4,5% στη Σεούλ εν μέσω αισιοδοξίας ότι το σχέδιο διάσωσης των ΗΠΑ θα προστατεύσει τους προμηθευτές των αυτοκινητοβιομηχανιών παγκοσμίως αποφεύγοντας την επιδείνωση της παγκόσμιας ύφεση. Οι μετοχές της Hanjin Shipping Co. αναρριχήθηκαν 11% μετά την άνοδο των ναύλων σε ημερήσια επίπεδα ρεκόρ. Οι μετοχές της Westpac Banking Corp. σημείωσαν άνοδο 3,1% στο Σύδνεϋ.

Ο MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 4% φθάνοντας στις 87,73 μονάδες στις 12:21 μ.μ. στο Τόκιο. Περίπου 13 μετοχές σημείωναν κέρδη για κάθε μία που σημείωνε απώλειες και τους 10 κλάδους που τον αποτελούν να σημειώνουν άνοδο. Φέτος ο δείκτης έχει υποχωρήσει 44%.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 αναρριχήθηκε 4,7% φθάνοντας στις 8.626 μονάδες παρά τη μείωση του δείκτη Tankan των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας, στα χαμηλότερα επίπεδα 34 ετών. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της BOC Hong Kong (Holdings) Ltd., της μεγαλύτερης τράπεζας του Χονγκ Κονγκ από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, μετά την πρόβλεψη για χαμηλότερα κέρδη.

Στις 12 Δεκεμβρίου άνοδο 0,7% σημείωσε ο Standard & Poor’s 500 Index μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι θα σκεφτεί να χρησιμοποιήσει μέρος από το πακέτο στήριξης των 700 δισ. δολ. για τη στήριξη της General Motors Corp. και της Chrysler LLC μετά την απόρριψη ενός πακέτου στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών από την αμερικανική Γερουσία. Η αποτυχία έγκρισης της οικονομικής στήριξης των αυτοκινητοβιομηχανιών ώθησε στις 12 Δεκεμβρίου τον δείκτη MSCI Asia 4,2% χαμηλότερα και το γιέν στα υψηλότερα επίπεδα 13 ετών έναντι του δολαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα